Cikkek listázása

Májusi ébredés

Szerző: Kovács Gergely

Fotó: Kovács Gergely

Húsz éve, a vasfüggöny leomlása után nagymamámmal alig vártuk a napot, amikor az egyik első szervezett máriacelli Mindszenty-zarándoklattal eljutni szándékoztunk a boldog emlékű hercegprímás sírjához. Az indulás előtti éjszaka nem bírtunk elaludni, sokáig beszélgettünk. A felfokozott várakozás és a kimerültség miatt elfelejtettük beállítani az órát. Elaludtunk, és reggel lekéstük az indulást.

Így Máriacellben később már csak az üres sírt láthattam, és a rengeteg nemzeti színű szalagot. Ezek a szalagok mutatták, hogy sokan közülünk nem vártak a rendszerváltozásig. Ha a kommunista diktatúra tiltása és szigorú ellenőrzése miatt titokban is, de kijutottak, és otthagyták a jó Mindszenty atyánál kéréseiket, hitvallásaikat.

Mindszenty bíboroshoz 1991. május 4-én zarándokoltam először, amikor végakaratának megfelelően – „a moszkvai hitetlenség csillagának lehullását követően” – hazahozták Esztergomba, és a prímási sírboltban eltemették. Soha nem felejtem el annak a napnak mélyen a lelkembe ivódó, erős benyomásait. A hideg, esős időt és zarándoktársam kedvességét, aki nem bírta nézni vacogásomat, és a saját kabátját adta kölcsön, hogy kicsit felmelegedjek. Barsi Balázs atya lélekemelő ének- és imádságvezetését, a gregorián szövegeket és dallamokat. Sinkovits Imre távolba kiáltó Szózat-szavalását. Antall József és Habsburg Ottó megrendítő beszédeit.

Az utolsó magyar király, Boldog IV. Károly elsőszülött fia mondta ki a felemásra sikeredett, mégis korszakalkotó jelentőségű rendszerváltozás – korábban elképzelhetetlen – beteljesítő mondatát: „Mindszenty József nagypéntekje elhozta nekünk a feltámadást!” Ezt a szép gondolatot erősíti az arany betűkkel írt sírfelirat is: „Az élet megalázta, a halál felmagasztalta”.

Mialatt a koporsót körbevitték a prímási bazilika előtti téren, és miközben leereszkedtek vele a sírboltba, a közösség a Mindenszentek litániáját énekelte. Alig vártuk, hogy mi is lejussunk végre, és megérinthessük a mi sokat szenvedett, szent főpapunk sírfedelét. Talán a nap is kisütött végül, és soha nem felejtem azt a felszabadult, örömteli hangulatot, amelyben a hazautat töltöttük. Mindenki mesélt, hogy ki mikor látta a nagy bíborost, ki mit hallott róla szüleitől és lelkipásztoraitól. Mindenki el akarta mondani, amit addig csak titokban mondhatott el.

Ha korábban nem tiszteltem volna Mindszenty Józsefet, az alatt a kétórás út alatt megtanultam volna tisztelni, sőt szeretni őt. Nagymamám szívesen hallgatott történetei akkor öltöttek igazán testet, látva, milyen sok ember számára jelentett kegyelmi erőforrást a hercegprímás élete. Akkor értettem, éreztem meg, hogy miért kapjuk Istentől ajándékba a szenteket.

A felejthetetlen ünnep egyéves évfordulóján Szekendy Ferenc atya a városmajori plébánia közössége számára újabb zarándoklatot szervezett a bíboros esztergomi sírjához. Ekkor azzal a kéréssel fordultak Magyarország akkori prímásához, hogy Esztergomban minden év május elején rendezzen a főegyházmegye országos engesztelő Mindszenty-zarándoklatot. A kérés 1993. május 8-án teljesült először, és azóta minden évben, a hercegprímás égi születésnapjához közel eső szombaton megrendezi ezt a szép ünnepet a magyar egyház. 2006-ban ez a hagyományos zarándoklat nyitotta meg a nemzet engesztelő imaévét.

A zarándokmisét hivatalosan Mindszenty bíboros lelke üdvéért mutatja be a mindenkori prímás, de ő maga és a zarándokok is a közbenjárásáért imádkoznak: személyes ügyeikhez és a nemzet lelki megújulásához kérik a pártfogását. Olyan ez, mintha már az ünnepnapját ülnénk. Az utóbbi évek szokása, hogy mindig más főpásztor mondja a szentbeszédet, így jelenhetett meg a hercegprímás sírja körül a veszprémi egyházmegye éppúgy, mint a gyulafehérvári érsekség zarándok-képviselete. Az újjáépült hídon sokan jönnek át a Felvidékről. A Mindszenty-zarándoklat napjainkra a Kárpát-medence összmagyarságának ünnepe lett.

Bábel Balázs kalocsai érsek a 2000. évi nagy jubileum alkalmával így nyilatkozott: „Folyamatban van Mindszenty bíboros boldoggá avatása, de – lelkében – a magyar nép már ma is annak tekinti mártír főpásztorát”.

Hasonló benyomásait fogalmazta meg Achille Silvestrini bíboros Rómában: „Mindszenty bíborost az Egyház ismeri el, akit az emberek már most olyan tisztelettel vesznek körül, mint akit tulajdonképpen már boldoggá avattak.” Ugyanezt érezzük mi is minden évben, a legszebb hónap, május első szombatján. Az idei Mindszenty-zarándoklat munkás Szent József ünnepének másnapjára esik, a legtöbb magyar plébánián már megjelentek a beharangozó plakátok is.

A tavaszi virágdíszbe öltöző Esztergom idén is hívogat, hogy élettel és imádsággal töltsük meg Isten Szolgája Mindszenty József bíboros atyánk nyughelyét…

Csak nehogy elfelejtsem beállítani az órát!

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>