Cikkek listázása

Májusi ébredés

Szerző: Kovács Gergely

Fotó: Kovács Gergely

Húsz éve, a vasfüggöny leomlása után nagymamámmal alig vártuk a napot, amikor az egyik első szervezett máriacelli Mindszenty-zarándoklattal eljutni szándékoztunk a boldog emlékű hercegprímás sírjához. Az indulás előtti éjszaka nem bírtunk elaludni, sokáig beszélgettünk. A felfokozott várakozás és a kimerültség miatt elfelejtettük beállítani az órát. Elaludtunk, és reggel lekéstük az indulást.

Így Máriacellben később már csak az üres sírt láthattam, és a rengeteg nemzeti színű szalagot. Ezek a szalagok mutatták, hogy sokan közülünk nem vártak a rendszerváltozásig. Ha a kommunista diktatúra tiltása és szigorú ellenőrzése miatt titokban is, de kijutottak, és otthagyták a jó Mindszenty atyánál kéréseiket, hitvallásaikat.

Mindszenty bíboroshoz 1991. május 4-én zarándokoltam először, amikor végakaratának megfelelően – „a moszkvai hitetlenség csillagának lehullását követően” – hazahozták Esztergomba, és a prímási sírboltban eltemették. Soha nem felejtem el annak a napnak mélyen a lelkembe ivódó, erős benyomásait. A hideg, esős időt és zarándoktársam kedvességét, aki nem bírta nézni vacogásomat, és a saját kabátját adta kölcsön, hogy kicsit felmelegedjek. Barsi Balázs atya lélekemelő ének- és imádságvezetését, a gregorián szövegeket és dallamokat. Sinkovits Imre távolba kiáltó Szózat-szavalását. Antall József és Habsburg Ottó megrendítő beszédeit.

Az utolsó magyar király, Boldog IV. Károly elsőszülött fia mondta ki a felemásra sikeredett, mégis korszakalkotó jelentőségű rendszerváltozás – korábban elképzelhetetlen – beteljesítő mondatát: „Mindszenty József nagypéntekje elhozta nekünk a feltámadást!” Ezt a szép gondolatot erősíti az arany betűkkel írt sírfelirat is: „Az élet megalázta, a halál felmagasztalta”.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>