Cikkek listázása

Beszélgetés Soós Sándornéval a rózsafüzérről

Végtelen szeretet-imafolyam

Szerző: Toldi Éva

Szűz Mária tisztelete a keresztény világot átfogó végtelen szeretet-imafolyam, mikor Égi Anyánk közbenjárásáért könyörögve, a Boldogasszony elé hinti rózsáit, szívéből áradó imafüzéreit a lélek – mondta pár éve egy búcsújáráson Erdélyben a szentmiseáldozatot bemutató Bálint Lajos püspök. A rózsafüzér imádságról, eredetéről, változatairól és az úgynevezett rózsafüzéres versekről írt tanulmánykötetet Soós Sándorné, amely a ferences jubileumi év egyik ünnepi kiadványaként jelent meg nemrég a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány gondozásában „…fonjunk rózsafüzért szép Üdvözletébül!” címmel. A szerző buzgó máriás lelkiségű asszony, a szentendrei Ferences Gimnázium magyar-német szakos tanára. Néprajzkutató, muzeológus férjével, aki teológusi képzettséggel is rendelkezik, két gyermeket nevelnek. Rózsafüzérről írott tanulmánykötete bővített változata nemrég megvédett doktori disszertációjának, mellyel PhD-fokozatot szerzett summa cum laude minősítéssel. A szerzővel a rózsafüzérről és könyvéről beszélgettünk.

– Mikor találkozott először a rózsafüzér imádsággal, s milyen lelkiségi élmények vezették tanulmánya megírásához?

– Ahogy életemben annyi mindent, a rózsafüzér imádság felfedezését is férjemnek köszönhetem. Ő nemcsak értő kutatója a szakrális néprajznak és a Mária-tiszteletnek, hanem teológusként a legjobb lelkivezetőm is. Az évek során tőle tanultam meg, mit jelent imádkozni és az imádság erejéből élni, megújuló reménnyel. Különös, hogy a rózsafüzérre életünk legnehezebb hónapjaiban találtunk rá, s az sem véletlen, hogy kegyelemközvetítő, vigaszadó erejét éppen akkor mutatta meg nekünk, amikor arra a legnagyobb szükségünk volt és van, mind a mai napig. Megdöbbentő mélységében tapasztaljuk meg, hogy a rózsafüzérben valóban föl lehet ismerni a hittel élő ember útját is: bizony az öröm után szinte szükségszerűen jön a fájdalom, de reményünk szerint majd a megígért Országban a dicsőség is… Hálával mondhatom, hogy a rózsafüzér szeretetére indított a ferences testvérek példája is: még hallhattam azoknak az idős szerzeteseknek a tanúságtételét, akik az üldöztetést, a börtönéveket ennek az imádságnak az erejével élték túl. Olvastam szent magyarjaink és magyar szentjeink mélységes rózsafüzér-tiszteletéről is, ám a legfontosabbak a jelenésekben üzenő Szűzanya szavai voltak számomra: „Imádkozzátok a rózsafüzért!” Ezt teszem ezért naponta, most már hosszú idő óta kislányommal, Eszterrel együtt.

– Kiket szeretett volna megszólítani könyvével, e tudományos és egyben vallomásos bizonyságtétellel?

– Ferences tanárként vallom Assisi Szent Ferenc szavainak igazságát: ne csak a magunk hasznára, hanem mások javára éljünk. Sokszor nehéz tapasztalataink is az Úr ajándékai, amelyeket másokkal meg kell osztanunk. A témaválasztásban így ez a személyes meggyőződés is vezetett. Ugyanakkor hiszem, hogy a szakrális irodalommal való foglalkozás hiánypótló és egyúttal embert gazdagító, üdvösséges ügy is.

– A rózsafüzér tudományos vizsgálatával úttörőmunkára vállalkozott, hiszen a szakrális műfajok, s azon belül az imádság az elmúlt század irodalmában nem nyert „polgárjogot”, nem tekintik művészi, irodalmi értéknek ma sem. Milyen forrásmunkákra támaszkodhatott?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>