Cikkek listázása

Szent László-napok „palackba zárt napsugárral”

Újjáélednek Somogyvár megszentelt kövei

Szerző: Lőrincz Sándor

Fotó: Hetesi Zoltán

Jó magyarnak lenni Somogyváron. A bencés apátság romegyüttese szinte vonz bennünket a Kupavárhegyre, amely az ország harmadik történelmi emlékhelye. Somogyvár hajdanán a megye szék- és hitelesítő helye volt, és levéltár is működött itt. A román stílusú bazilikát és a monostort Szent László király emeltette Szent Egyed tiszteletére 1091-ben. Első nyughelye is itt volt a lovagkirálynak, aki a Kaposvári Egyházmegye védőszentje, s a szent király csontereklyéje is megtalálható itt. A közelmúltban épült kilátón nemzetiszín lobogót lenget a pajkos tavaszi szél. Különösen szép panoráma nyílik a tájra. A régiek mesélték: valamikor idáig ért a Balaton.

Szent László és Koppány földje ismét premier plánba került, hiszen a Parlament Gobelin termében Gerard Larcher, a francia szenátus elnöke némi diplomáciai közbenjárást követően a bencés apátság alapítóleveléről készült feljegyzés másolatát átadta Móring József Attila fideszes országgyűlési képviselőnek, az 1900 lelkes somogyi település polgármesterének.

Az apátság alapítólevele egyébként nem maradt fenn; vélhetően Somogyváron volt az eredeti, ám nyoma veszett. Odilo apát utólagos feljegyzésében azonban olvashatjuk: „Pannóniában, az Úr megtestesülésének 1091. esztendejében, a dicsően uralkodó László nevű király idejében az Egyház egy királyi apátsággal gyarapodott. Azt a szent helyet pedig, amelyet Isten szeplőtlen anyaszentegyháza részére kiválasztott, Simichnek nevezik, amely egy az ország legelőkelőbb városai közül.” Az eredetileg latinul írt szövegben, amely csaknem ezer éve született, arról is szó esik, hogy „bárki legyen is a somogyi apát, az igaz és élete végéig megtartandó engedelmességet fogadjon a Flávián völgyében lévő Szent Egyed monostor – ez a franciaországi Saint Gilles-ben van – apátjának.” A lovagkirály ugyanis a somogyvári bencés apátságba Franciaországból hozatott szerzeteseket, akik 1091-től 1205-ig csak francia apátot választhattak.

Az Odilo apát feljegyzéséről készült másolatot a somogyvári polgármesteri hivatalban helyezték el. Móring József Attila elmondta: felemelő érzés volt kézben tartania e különleges ereklyét, hiszen írásos bizonyíték utal arra, hogy Európa nyugati felén ezer éve is súlya volt Somogyvárnak; francia vezető politikusok is számon tartották. A polgármester azt tervezi, még az ősszel, de legkésőbb jövő tavasszal felelevenítik a kapcsolatot Saint Gilles-lel.

Móring József Attila szerint nem véletlen, hogy az alapítólevél-másolatot most kapták meg, amikor meglehetősen mély morális és gazdasági válságban van az ország. Szent László a maga korában szigorú törvényekkel büntette a magántulajdon elleni vétségeket, s megerősödést csak a belső rend megteremtésével és a kereszténység eszközeivel érhetett el. A belső rend és a kereszténység hiányzik ma leginkább. Mennyivel másként élhetnénk, ha valamennyi politikusunknak zsinórmértéke lenne a Biblia…

A település önkormányzata régóta dolgozik azon, hogy a somogyvári bencés apátság romegyüttese minél több látogatót vonzzon. A Kupavárhegy, ahol Szent László királyt először eltemették, majd „istenítélet” folytán koporsója Nagyvárad felé indult el, ma is lenyűgöző látványt kínál. Levendula szegélyezte sétányok „vezetik” a turistát, ám az itt feltárt régészeti emlékeknek csak egy töredéke látható helyben. A Somogy megyei múzeum raktárában lapulnak – jobb sorsra várva.

Grandiózus tervekből azonban nincs hiány. Ezt erősítette meg a polgármester, a parlament jegyzője, aki a somogyvári egyházközség kántora. Odilo apát feljegyzését – ami az alapítólevélről készült – a párizsi Nemzeti Levéltárban őrzik. Ha megkapják az eredeti ereklyét, akkor azt vélhetően a Somogy Megyei Levéltárban helyezik el. A múzeumi raktárban porosodó leletek jelentősebb része pedig az elképzelések szerint kikerül majd ide, Somogyvárra.

Mint megtudtuk: egymilliárd forintos támogatásból folytatódhatnának a feltárások.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>