Cikkek listázása

Az egri Főiskolai Lelkészség tanévzárása

Keresztény válaszok a kor kérdéseire

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

Ezekben a hetekben a különböző vizsgák letételével zárul a főiskolák, egyetemek tanéve. Ebből az alkalomból kereste fel lapunk munkatársa Varga József atyát, az egri Eszterházy Károly Főiskola Lelkészségének vezetőjét, kérve, hogy beszéljen céljaikról, programjaikról, illetve az Egerben megtartott
XV. Országos Lelkészségi Konferenciáról.

– A főiskolai lelkészségi élet egészen a rendszerváltásig nyúlik vissza, amikor itt Egerben, a fiatal papok körében felvetődött az igény arra, hogy főiskolás fiatalokkal foglalkozzanak. Olyan fiatalokról van szó, akik néhány éven belül gyerekeket fognak tanítani, szembetalálják magukat olyan kérdésekkel, amelyekre a keresztény értékrend szerint kellene válaszolniuk. Másrészt vannak itt olyan fiatalok is, akik otthonról, ifjúsági közösségből elkerültek el vagy egy jól megszervezett plébániai közösségből, és most is igénylik, hogy tartozzanak valamilyen közösséghez. Ezeket a közösségi és más igényeket szeretnénk a lelkészségen belül kielégíteni.

A lelkészség 2007 októberétől működik hivatalos keretek között. Ternyák Csaba érsek úr bízott meg a fiatalok közösségbe szervezésével. Célunk: megalapozni a jövendő értelmiség keresztény értékrendjét. Mi arra segítjük a fiatalokat, hogy a kor kérdéseire keresztény módon tudjanak válaszolni.

– Milyen jellegű programokkal tudják ezt a célt elérni?

– Vannak állandó és mozgó programjaink. Állandó programként a Segítő Szűz Mária Főiskolai Leánykollégiumban minden kedden és szerdán este szentmisét tartunk. A keddi szentmise után van egy bibliaóra, a szerdai után kötetlenebb beszélgetésre, gyónási lehetőségre nyílik alkalom. Ezen alkalmak során azt tapasztalom, hogy a fiatalok sokszor nincsenek tisztában a bibliás lelkiséggel, vagy szeretnének ugyan az Istennel bensőségesebb kapcsolatot kialakítani, de ennek hogyanját nem ismerik. Ebben próbálunk segíteni nekik.

Mozgó programjaink során havonta egyszer nagyobb szabású teaházat szervezünk. Ezzel fórumot szeretnénk teremteni, ahol olyan emberekkel találkozhatnak, akik hitelesen tesznek tanúságot hitükről. Ilyen volt legutóbb az Olgyay Hangok szereplése, az Olgyay család tanúságtétele.

– A programok iránt, a lelkészség működése iránt milyen az érdeklődés?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>