Cikkek listázása

Bibliaapostol-képzés Zöldfáson

Légy a Szentírás apostola!

Szerző: Márton Gábor

A Szentírás éve láthatóan nagy hatással volt a magyarországi kereszténységre. Az akkor elindult kezdeményezések egy része, ha más formában is, de folytatódik, és mind újabb közösségeket hoz létre vagy indít cselekvésre. Így például a tavalyi nyári családtábor résztvevőinek igénye alapján a Szeged-Csanádi Egyházmegye Családpasztorációs Irodája a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat munkatársainak vezetésével bibliaapostol-képzést szervezett a közelmúltban.

– A családpasztoráció kimondott céljai közé tartozik, hogy a helyi családcsoport-vezetőknek rendszeresen képzéseket szervezzen, ezért elsősorban számukra és a plébániákon tevékenykedő közösségvezetőknek hirdettük meg ezt a kurzust – ismertette az előzményeket Keszeli Ilona, a Családpasztorációs Iroda munkatársa. – A különböző korosztályokból és az egyházmegye különböző részeiről érkező harmincöt résztvevő nagy része ilyen indíttatással vett részt ezen a hétvégén, de volt olyan is, aki az egyéni bibliaolvasásához szeretett volna segítséget kapni a képzés során.

Írásjelek a margón

A képzés célja olyan szentírásolvasási módok megismertetése volt, amit a résztvevők otthoni közösségeikben is alkalmazni tudnak. Ennek jegyében mutatta be Vágvölgyi Éva, a Jeromos Bibliatársulat főtitkára az úgynevezett svéd módszert, amely ugyan a közösségi bibliaolvasáson alapul, mégis főként a szent szövegek egyénre gyakorolt hatását helyezi a középpontba.
A jelenlévők az együtt elolvasott igerész mellé különböző írásjeleket tettek, amikkel a szöveg által felvetett kérdéseket, illetve személyes érintettségüket jelölték meg.
Kérdőjel került a megválaszolatlan kérdésekhez, melyekre az előadó szerint a végső választ maga a Szentírás adja meg mindenkinek, bár lehet, hogy nem azonnal, hanem rendszeres és alapos tanulmányozás után. Vágvölgyi Éva elmondta, hogy ha a plébániai csoportnak van teológus tagja, ajánlott őt felkérni a válaszadásra a felmerülő kérdések átbeszélésekor, de ha nincs ilyen végzettségű a közösségben, a módszer akkor is működik. Ebben az esetben érdemes a csoportban összegyűlt kérdéseket egy meghívott exegétának feltenni vagy írásban eljuttatni hozzá.
Felkiáltójelet tettek oda, ahol a szöveg fontos felismerésre, rácsodálkozásra vezette az olvasót. A harmadik jel pedig hivatalosan egy nyíl lenne, de Szegeden Thorday Attila atya ehelyett egy kis szív rajzolását terjesztette el azoknál a szakaszoknál, amelyek személyesen megszólítottak valakit.
Miután a jelenlévők kiscsoportokban kipróbálták, és részletesen átbeszélték a módszert, annak zárásaként Vágvölgyi Éva – egyúttal mintát adva a Biblia-kör levezetésére – megválaszolta a felmerült kérdéseket és magyarázta a választott igerészt.

Bibliák megáldása és küldetés

Tarjányi Béla atya a szentmisét követően a szövegösszehasonlító módszert mutatta be a szinoptikus evangéliumokon keresztül, melynek során megáldotta a résztvevők oltárra helyezett Szentírásait, majd elbocsátásként egyenként adta vissza ezeket e szavakkal: „Légy a Szentírás apostola!”
Keszeli Ilona szerint ez a meghívás sokakat megérintett, jól esett, hogy valaki felkérte őket erre a feladatra:
– Többen megfogalmazták: a hétvége során bátorságot nyertek ahhoz, hogy közösségeikben Szentírást olvassanak akkor is, ha nem képzett teológusok.
Igény volna, de a kínálat kevés
– Sajnos nem sok Biblia-kör működik a Katolikus Egyházon belül, ezért is lenne szükség arra, hogy képzésekkel és módszerekkel segítsük újabbak létrejöttét, és megerősítsük a már létezőket – fogalmazott Keszeli Ilona.
A programot emiatt is szeretnék továbbvinni, amihez az egyházmegyében tevékenykedő biblikus szakemberekre is számítanak. Valamint szívesen hívnák meg más keresztény felekezetek képviselőit is, akik gazdag tapasztalatokkal rendelkeznek a közösségi szentírásolvasás terén. Az elsajátított módszerek más csoportban is jól alkalmazhatók, ezért jövőre az egyházmegye Kateketikai Irodájával közösen ismét megszerveznek egy hasonló kurzust.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>