Cikkek listázása

Beszélgetés Herdics György c. apáttal, főszerkesztővel

III. Magyar Katolikus Nap

Szerző: Jakubecz Márta

A felvidéki magyar katolikusok hetilapja, a Remény két évvel ezelőtt a mátyusföldi Nádszegen rendezte meg először a Magyar Katolikus Napot. Tavaly Ipolynyék adott otthont a rendezvénynek, s akkor már előesti programot is biztosítottak a résztvevőknek.
Az idei, bényi III. Magyar Katolikus Napról Herdics György c. apátot és főszerkesztőt mint szervezőt kérdezte lapunk munkatársa.

– Hogyan született pár évvel ezelőtt az ötlet, hogy Magyar Katolikus Napot szervezzenek Szlovákiában?

– Már régebben érlelődött többünkben a gondolat, hogy jó lenne olyan lehetőséget teremteni, ahol közösen imádkozhatunk, gondolkodhatunk s örülhetünk egymásnak. A cél egyértelmű: sok-sok olyan ember van, akik ha közösen gondolkodnak, közösen keresik a „jobb út” lehetőségét, könnyebben jutnak el a megoldáshoz, illetve a megoldásra vezető úthoz. Azt gondolom, hogy a Magyar Katolikus Nap immáron harmadik alkalommal nagyszerű bizonyságát adta annak is, hogy ha mi, katolikusok összefogunk, tudunk nemes és igaz tetteket véghezvinni. Gondoljunk csak a sok-sok előkészületre, amely megelőz egy-egy ilyen eseményt – ez mind közösségformáló is…

– Nádszeg, Ipolynyék és az idén Bény adott otthont a Magyar Katolikus Napnak. Milyen szempontok szerint választja ki a szervezőbizottság a helyszínt és a programot?

– Próbáljuk más-más régiókban megrendezni a Katolikus Napot, hiszen a legtöbb résztvevő éppen az adott régióból jön el erre a napra. Mindenütt vannak érdeklődők, egyszer többen, máskor kevesebben. Mátyusföld, Palócföld és a Garam mente helyszínei követték egymást. A legközelebbi, ha Isten engedi, megint egy újabb régióban lesz, valószínűleg Pozsonyhoz közel.

Ami a programot illeti, igyekszünk minél színesebben összeállítani, szem előtt kell tartani ugyanis azt is, hogy különböző korosztályú, más-más műveltségű emberek jönnek össze. Azt hiszem, az eddigiek folytán sikerült úgy összeállítani a programokat, hogy mindenki megtalálta benne a hozzá legközelebb állót.

– Hogyan látja: mekkora az érdeklődés e rendezvény iránt a felvidéki magyar katolikusok körében? Melyek azok a témák, amelyek tájainkon szemlátomást leginkább érdeklik a vallásukat gyakorló híveket?

– A legnagyobb érdeklődés a családdal kapcsolatos témák iránt van. Bizonyára nem véletlen, hiszen a család, ahogyan mondani szoktuk, válságban van. De jó, hogy vannak emberek, érdeklődők, akik kíváncsiak arra, tudni akarják, hogyan lehet elmozdulni a holtpontról, mi az, amit tenniük kell, hogy pozitív változás következzen be.

Sokszor panaszkodunk, hogy az embereket szinte semmi nem érdekli, főképp a lelkiek, s egyáltalán az értéket hordozó dolgok távol állnak tőlük. Ez valamennyire igaz ugyan, mégsem szabad feladnunk. Fel kell kínálnunk s meg kell teremtenünk a lehetőséget. Ne feledjük, ha mi hozzátesszük az „emberit”, Isten már gondoskodik…

– A Remény katolikus hetilap több rendezvény szervezését is felvállalja. Ilyenek például a zarándoklatok, a Remény Bál, a Katolikus Nap és egyebek. Hogyan sikerül évente ennyiféle akciót lebonyolítani? Kik segítik Önt ezekben a rendezői-szervezői munkákban?

– Mindig örülök, ha egy-egy rendezvény után elmondhatjuk: jól sikerült. Annyi mindent kaptunk Istentől, annyi mindennel megajándékozott az Egyház. Ezekért a javakért hálásnak kell lennünk. Hálánk egyik kifejezése az, hogy hetilapunk szerkesztése mellett ilyen rendezvényeket is szervezünk. Természetesen a szervezés nem egy ember munkája – mint mindenben, ebben is összefogásra van szükség.

– Hogyan értékeli az idei, III. Magyar Katolikus Napot?

Az előbbi választ kissé megismételve: jó és tartalmas rendezvény volt. Imádkoztunk, együtt gondolkodtunk s örültünk a találkozás lehetőségének. Folytatjuk, mert hisszük, hogy megérte!

– Köszönöm az interjút!

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>