Cikkek listázása

2009 a kiengesztelődés éve

Béke, bocsánat és kiengesztelôdés

Szerző: Bókay László

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a nemzetközi kiengesztelődés évének nyilvánította a 2009-es évet. A határozat hangsúlyozza a korábban vagy még jelenleg is konfliktusban álló országok közötti kiengesztelődési folyamatok sürgősségét, és kiemeli a felek közötti párbeszéd fontosságát a kölcsönös tisztelet és elfogadás jegyében. Az igazság és az igazságosság keresése elengedhetetlen a hiteles kiengesztelődés és a tartós béke szempontjából. A nemzetközi kiengesztelődés évét meghirdetve, az ENSZ bátorítja a nemzetközi közösséget, hogy továbbra is elkötelezetten munkálkodjon a kiengesztelődés folyamatának megvalósításán, a stabil és hosszan tartó béke elérése reményében.
Mivel hazánk közelében komoly háborús konfliktusok nem teszik tönkre népek, nemzetek életét, így közvetlen tapasztalatunk „csupán” az emberek közti egyet nem értésben, veszekedésekben, türelmetlenségben ölt testet. A médiát figyelve azonban már számtalan olyan konfliktus híre jut el hozzánk, ahol nemcsak az anyanyelven való oktatás, a helységnévtáblák kihelyezésének ügye okoz ellentéteket, hanem népek, népcsoportok érdekei feszülnek egymásnak, s a fegyverek szava próbál „igazságot” teremteni. A katonaság mellett az ártatlan civil lakosság élete is folytonos veszélyben van, s a figyelmes szemlélő láthatja, több gyerek és asszony hal meg ezekben az összecsapásokban, mint ahány fegyveres katona. Távolabb hazánktól diktatúrák egész népeket tartanak fogságban, éheztetnek, s még az ivóvizet sem biztosítják a lakosság számára.

Ezt ismerte fel, s a kiengesztelődés évének meghirdetésével erre kívánta az ENSZ felhívni a világ figyelmét. Döntését a világ válságos állapotára való reakcióként határozta meg. A többi közt így fogalmaztak: „számtalan háború, konfliktus nehezíti az emberek együttélését; megerőszakolt nők, szolgasorba taszított férfiak, bántalmazott és éhező gyermekek százezrei kiáltanak az igazságosságért, az igazságért és a békéért. Ezért van szükség a kiengesztelődési folyamatok érvényesítésére”.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>