Cikkek listázása

Szerzetesek és fiatalok találkozója Nyíregyházán

Az evangéliumi tanácsok útján

Szerző: Kovács Ágnes

Máriának és Józsefnek a Törvény iránti engedelmessége és áldozatkészsége, ahogyan a gyermek Jézust felajánlották a Templomban, emlékeztet sok Istennek szentelt férfi és nő életére, akik az Atya akaratát keresve felajánlották életüket Istennek, és az evangéliumi tanácsok útját választották, hogy szorosabban kövessék Krisztus életformáját tisztaságban, engedelmességben és szegénységben. Ezért II. János Pál pápa 1997-ben kezdeményezte, hogy az Egyház február 2-át, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét szentelje az Istennek szentelt életért való hálaadásnak.
Vajon halljuk-e ma is ezeket a Jézushoz hívó szavakat, lehetünk-e az apostolokhoz hasonlóan megszólítottak, vagy inkább csak vágyakozva ízlelgetjük a Szentírás hasonló mondatait? Mit jelent ma Jézus követőjének lenni, vállalva ezt az egészen különös hívatást és életformát, a szerzetességet?
Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya Plébánián az egyházmegyei ifjúsági hittanosok, középiskolások, valamint a bérmálkozásra készülő, érdeklődő fiatalok ötödik éve teszik fel ezeket a kérdéseket a közösségükbe meghívott különböző karizmájú szerzetesrendek tagjainak. A szerzetesek örömmel élnek a lehetőséggel, hogy megismertessék hivatásukat, életmódjukat, előtérbe helyezve a szerzetesi, papi hivatást, ráirányítva a figyelmet arra az élethivatásra is, amelynek megtalálása elővételezi a mennyei boldogságot már itt a földön. Az ember, ha nyitott Isten szavára, az élet bármilyen területén megtalálhatja a neki szánt hivatást.

Ez a program beépült a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye lelkipásztori tervébe, távolabbi célként szerepel, hogy még több szerzetesközösség telepedjen le az egyházmegyében, ahol jelenleg kevés szerzetesrend működik. Talán mérhető eredménynek számít az, hogy az elmúlt években több fiatal választotta a papi hivatást a nyíregyházi Szent Imre Gimnáziumból is, ők mindannyian részt vettek ezeken a találkozókon, és számukra megerősítést jelenthettek a beszélgetések.

Az idei – február 14-i – találkozó központi gondolata Szent Pál évéhez kapcsolódik, azzal a céllal, hogy a népek apostolának példáját figyelve a fiatalok ismerkedjenek az Egyház missziós tevékenységével.

Az eddigi találkozókkal ellentétben ebben az évben csupán egy szerzetesrend – a verbita missziósok közössége, az Isteni Ige Társasága – tagjai vesznek részt. A katolikus világ hetedik legnagyobb férfi szerzetesrendjének alapvető célkitűzése a katolikus világmisszió, melynek keretében a hithirdető felkeresi mindazokat, akik Krisztust még nem ismerik. A verbita szerzetesek a Rendi Alkotmány szellemében „mindenekelőtt ott dolgoznak, ahol az evangéliumot még nem, vagy nem kellő mértékben hirdetik, és ahol a helyi egyház önmagában még nem életképes” (Const. 102.). „Missziós tevékenységük megválasztásánál előnyben részesítik azokat a területeket, ahol a szükség különösen érezhető, és az igehirdetésre mások nem állnak rendelkezésre; továbbá, ahol az emberek különösen nyitottak Isten igéje számára” (Const. 102.1.). Zabos Róbert, Ohoiledwarin Ellias és Magung Fransis indonéz atyák és néhány magyar, afrikai és indiai növendék is részt vesz a vetítéssel egybekötött, missziós előadással, elmélkedéssel, missziós énekekkel, beszélgetésekkel színesített találkozón.

A szerzetesek tanúságtétele során a fiatalok mélyebben megérthetik, mit jelent ma az Istentől származó hivatás megtalálása és betöltése; hogyan hallható a zajos, igazságtalan, reménytelenséget adó világban az Isten csendben hívó szava?

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>