Cikkek listázása

Farsangi-nagyböjti gondolatok

Az előkészület előkészülete

Szerző: Orosz Rita

Ha a szívünk közepén kincset őrzünk, nem hagyjuk, hogy csak úgy történjenek a dolgok, hogy sodorjanak bennünket az események.
Szépen szeretnénk a hangokat megszólaltatni? Beéneklünk! Sport előtt bemelegítünk, születésnap előtt tortát sütünk. Ünnepeink kapcsán nagy odafigyeléssel tervezgetünk. De olyat ki hallott, hogy az előkészületnek legyen előkészülete?!… Pedig számomra ez a farsang!
A karácsonyi bűnbánati időszak (nyugati rítusban: advent) ráhangolódást nyújt Megváltónk születésére. Kántálunk, betlehemezünk. Örömünket fokozza a vízkereszt, amiről egyik sztichiránkban énekeljük: „Fényes volt ugyan az elmúlt ünnep, de dicsőségesebb a mai nap…” Ezt az ünnepet istenjelenésnek nevezzük. Hiszen „a Jordánban való kereszteltetésedkor, Krisztus, kijelentetett nekünk a Szentháromság imádtatása. Mert az Atyának szózata bizonyságot tőn rólad, kedves Fiának nevezvén téged. A Szentlélek pedig galamb képében megerősíté a szózat csalhatatlanságát…” (Vízkereszti tropár). Krisztus jelenlétével megszenteli a vizeket, mi a vízzel megszenteljük lakóházainkat. Mennyi jó hír! Jogos a vidámságunk! Következhet a január 6. és a nagyböjt beállta (2009-ben február 23., nyugati rítusban február 25., hamvazószerda) közötti farsang!

Nos, ezt az időszakot nevezem én az előkészület előkészületének. Mert ahogyan húsvétot várjuk a böjtben, úgy a böjtöt a vigadalmak idején.

Sokféle bál, mulatság, buli létezik. Nem mindig könnyű a válogatás: hová menjünk, hová ne? Főleg: hová engedjük el gyermekeinket és hová ne?… Amikor tombol körülöttünk a világ, amikor a féktelenséget megengedettnek tekinti a környezetünk, nagyon tudatosnak kell lennünk.

Szórakozásunk, kikapcsolódásunk, táncunk, étkezésünk (és italozásunk!) fölött áll Ő, akitől még ezeket is kaptuk.

A farsang is előkészület: a böjtre. „Amikor böjtöltök, ne legyetek bús képűek, mint a képmutatók. Ők ugyanis elváltoztatják az arcukat, hogy böjtölésükkel feltűnjenek az emberek előtt… te, amikor böjtölsz, kend meg a fejedet, az arcodat pedig mosd meg! Ne lássák az emberek, hogy böjtölsz, csak Atyád, aki a mennyekben van…” (Mt 6,16-18). Vagyis a mulatság idején „előkészítem az arcomat” a böjtre: ne jellemezzen torz röhögés, de kiegyensúlyozott mosoly, ne igyam magam a sárga földig, elég egy forralt bor a síelés után, ne legyek kihívó, de vegyenek észre a viselkedésemen egyénit (keresztényit)…

Keresztelő Szent János szavai minden pillanatunkra vonatkoznak: „Készítsétek az Úr útját!” És készítsük a magunk útját is Őfelé – már a februári forgatagban is!

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>