Cikkek listázása

Mexikóban találkoztak a világ katolikus családjai

A család a keresztény és emberi értékek formálója

Szerző: MK, VR

2009. január 14. és 18. között Mexikóváros adott otthont a Családok VI. Világtalálkozójának. A rendezvényt a Család Pápai Tanácsa kezdeményezte. Szakértők ezrei és családok százezrei gyűltek össze a világ minden részéről Mexikó fővárosában ebből az alkalomból. A világtalálkozó témája, amelyet XVI. Benedek pápa javasolt, a következő volt: „A család az emberi és keresztény értékek formálója”.
A világtalálkozó hivatalos honlapja (www.wmf2009.com) szerint a rendezvényre 45 országból érkeztek résztvevők. Hazánkat Bíró László családreferens, tábori püspök, Radnai Jenő, a Magyar Katolikus Családegyesület alelnöke és felesége, valamint Puskás Balázs iskolaigazgató képviselte. Az eseményre számos mexikói és latin-amerikai közjogi méltóság, polgármester és fontos közéleti személyiség is meghívást kapott. XVI. Benedek pápa sajnos nem utazhatott Mexikóba – ez volt a családok világtalálkozóinak sorában az első, amelyen nem volt jelen a katolikus egyházfő –, Tarcisio Bertone bíboros államtitkár képviselte.

A háromévente megrendezett világtalálkozó főbb eseményei közé tartozott a január 14. és 16. között megtartott teológiai és lelkipásztori kongresszus, amelyen olyan égetően fontos kérdéseket vitattak meg, mint a családi értékek és kapcsolatok, a család és a szexualitás, a család nevelő hivatása. A kongresszuson egyházi mozgalmak képviselői, egyetemi tanárok, családpasztorációs munkatársak előadásai, kerekasztal-beszélgetések, tanúságtételek által mélyítették el a családdal kapcsolatos témákat. Világi hívek csoportjai és a család szolgálatában elkötelezett szerzetesek is tanúságot tettek tapasztalataikról, hitükről.

A kongresszus első napján, szerdán Ennio Antonelli bíboros, a Család Pápai Tanácsának elnöke; Norberto Rivera Carrera, Mexikóváros érseke és Carlos Aguiar Retes püspök, a mexikói püspöki konferencia elnöke nyitotta meg a tanácskozást. Az előadók között volt P. Raniero Cantalamessa kapucinus, a Pápai Ház prédikátora, aki „Családi kapcsolatok és értékek a Biblia tükrében” címmel tartott előadást.

A második napon, csütörtökön a családot érintő társadalmi, politikai vonatkozásokat vizsgálták meg: a média világát, az elvándorlás jelenségét, a nemzeti politikát és törvényhozást, az ENSZ és a nemzetközi szervezetek intézkedéseit.

Pénteken, a konferencia utolsó napján a keresztény család életvédő terveit tárgyalták hivatásbeli, pszichológiai, lelki és erkölcsi szempontból az egyes kontinensek tanúságtételén keresztül.

A nemzetközi teológiai kongresszuson minden földrészről összesen 10 ezer szakértő, 200 püspök és 30 bíboros volt jelen.

Ezt követően szombaton tartották a világ családjainak ünnepi találkozóját, amelyre XVI. Benedek pápa videoüzenetet küldött. Ezen a napon a guadalupei kegyhelyen a hívek rózsafüzér imádságot tartottak. A találkozó különleges eseménye volt még e napon a tanúságtételek ünnepe, amelynek során az öt földrész képviseletében egy-egy család tett tanúságot.

Vasárnap délelőtt a guadalupei Miasszonyunk-kegyhelyen XVI. Benedek képviseletében Tarcisio Bertone bíboros államtitkár vezetésével ünnepi szentmisével zárták le a nemzetközi találkozót. A Szentatya élő videoösszeköttetésen keresztül kapcsolódott be a szertartásba, ekkor jelentette be azt is, hogy a Családok VII. Világtalálkozójának Milánó ad otthont 2012 tavaszán.

XVI. Benedek pápa teljes búcsút engedélyezett mindazoknak, akik – a szokásos feltételek (gyónás, áldozás és imádság a Szentatya szándékára) mellett – részt vettek a találkozón vagy lélekben egyesültek a résztvevőkkel, és családjukban elimádkoztak egy Miatyánkot, Hiszekegyet vagy más imádságot a családokért.

A családtalálkozó helyszíne, mexikói fővárosa 20 millió lakosával a világ egyik legnagyobb metropolisza. Mexikóvárosban számtalan család fogadott be otthonába külföldről érkezett vendégeket; fiatalok ezrei ajánlották fel önkéntes segítségüket: ők kísérték a kongresszusi résztvevőket a helyszínekre, és segítették a családokat, hogy tájékozódni tudjanak a hatalmas városban.

A mexikói polgári hatóságok rendkívül pozitív módon viszonyultak e nagy egyházi eseményhez. Ennek egyik konkrét jele volt, hogy a világ minden részéből érkező küldöttségek számára megkönnyítették és felgyorsították a szükséges iratok beszerzését.

A mexikóvárosi családtalálkozón – melynek szombati és vasárnapi eseményeire több mint egymillió hívőt látogatott el – több szegény család tanúságtétele is elhangzott. Ők arról számoltak be, hogy a nehézségek ellenére hogyan nevelik gyermekeiket, és hogyan képesek arra, hogy pozitív módon jelen legyenek a társadalomban. A Családok VI. Világtalálkozója azt példázta, hogy a keresztény családok különböző környezetben és helyzetben, de bolygónk valamennyi kontinensén a föld sójává és a világ világosságává válhatnak.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>