Cikkek listázása

Az MKPK körlevele a terjedő pogányság veszélyeiről

Természetes reakció - veszélyes vadhajtás?

Szerző: Bókay László

Sokan érezhetik hazánkban úgy, hogy ők magyar érzelműek, környezetükben azonban so­kan nem azok, pedig azonos az anyanyel­vük. A társadalom széttöredezett, nagy része reményt vesztett, csüggedő. Valljuk meg, köztünk, katolikusok közt is sokan érzik azt, hogy életük, sorsuk irányítása kicsúszott a kezükből: sodródnak az élet hétköznapjaiban igazi sikerélmény, öröm nélkül. Pedig az ünnepekre, a közösen megélt, felemelő eseményekre mindenkinek szüksége van. Az ország helyzete és a politikai elit azonban legtöbbször nem segíti polgárait e sikerekhez, örömökhöz, a közösen megélt ünnephez. Sőt! Ami az egyikünknek felemelő pillanat, az a másiknak nevetség tárgya lett, ami másnak szép és dicsőséget adó, azt sokan egy cinikus félmondattal pocskondiázzák. Nincs életünknek olyan része, mely igazodási pontot nyújtana, nincsenek olyan mindenki által tisztelhető eszmék, melyek legtöbbünknek fontosak és szentek volnának.

Ilyen hangulatban még jó szándékkal is könnyű az embereket megtéveszteni, esetleg tömegeket mozgósítani olyan eseményekre, melyek közösségélményt, örömet, büszkeséget, lelki emelkedettséget adhatnak az ott megjelenteknek. Így terjed manapság az „ősmagyar szinkretizmus” a katolikus hívek körében is, mely különböző vallási elemeket kever, ezért könnyen megtévesztheti még a vallásukat gyakorló hívőket is. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia éppen ezért körlevelet adott ki e jelenséggel kapcsolatban.

A körlevélben püspökeink a többi közt e szavakkal fordultak a hívekhez: „Szent István király intelmei ma is időszerűek. Közülük az első a katolikus hit megőrzésére vonatkozik. Mi, akik mint püspökök a tiszta katolikus hit őrei vagyunk, nem hagyhatunk figyelmen kívül néhány olyan jelenséget, amely napjainkban híveink körében is terjed. Azt tapasztaljuk, hogy ismét erőre kapott egyfajta pogányság. Ahogyan Szent István halála után, úgy most is támadja a kereszténységet. Néhány évvel ezelőtt még az elvilágiasodást tartottuk szinte az egyetlen veszélynek. Bár továbbra is jelen van népünk körében ez a fogyasztói szemlélet, az élvhajhászás és a hedonizmus bálványa, ma az újpogányság szelleme is erősödik.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>