Cikkek listázása

Léleknyílás ünnepén

Szerző: Toldi Éva

Közeledik a szenteste, a megbékélés, a szeretetben összeborulás csend pillanata, amely bensőséges családi pillanat s egyúttal világtörténelmi is, hisz arra a kétezer éves eseményre emlékeztet, amely sorsfordító jelentőségű volt az emberiség életében: a betlehemi Kisded, a Világ Megváltója születésére.

Az adventi várakozás békéjével egyengetjük minden évben az Eljövendő útját az egyre zajosabb, egyre értékzavarosabb világban. Mert a Föld kimondhatatlanul szomjazza a Csendet, epekedve sóhajt az Igazság, a Szeretet, az Élet békéje után.

„Adj már csendességet, lelki békességet, mennybéli Úr!” – sóhajt fel Balassi Bálint is gyönyörű versében. De vajon tudjuk-e még, mit is jelent a Csend? Képesek vagyunk-e önnön hátterünkbe, a benső szobánkba való visszavonulásra? Képesek vagyunk-e elmosódni földi fontosságaink mögött, lehalkítani a külső világ üzeneteit, s átállítani lelki antennáinkat a Szeretet-Isten kozmikus csatornáira?! Hagyni, hogy elragadjon, magával ragadjon az a spirituális kommunikáció, amelynek erőterében kitisztulhat előttünk az Út, amelyben visszanyerhetjük bizakodásunkat a Jövőben, a Folytatásban.

Karácsony a léleknyílás ünnepe, olvastam nemrég. Megállított a kifejező erejű kép. Az elmúlt két évezredben sokszor beszéltünk mi magyarok is lélekfordító, sőt lélekcserélő időkről, a történelem viharos forduló­pontjairól. Keresve bennük földi kínlódásaink, veszteségeink, nemzetünk szellemi, erkölcsi, demográfiai leépülésének miértjeit. S közben nem figyeltünk eléggé a karácsonyra, pedig onnan világos válasz kapható. Nem kell mást tennünk, mint lelkünket kitárni az Ég felé, s beengedni az Úr Csendjét, a Szeretet békességét életünkbe, mert csakis ebből születhetnek a szeretet tettei, ezekkel épülhet a szeretet-történelem, a világkarácsony. Mert a Jászolból érkezik a jövő mindig, s a Jászolból születhetnek életképes, ép lelkű nemzedékek.

„Csendes éj / Szentséges éj…”– énekeljük majd áhítattal templomi és családi közösségeinkben, a keresztény világ nagy kánonjába kapcsolódva a karácsonyi ünnepekben. Ne higgyük, hogy apró, talán bizonytalan hangunknak nincs szerepe a naponta íródó világtörténelemben! A Szeretet-kánon Istenből forrásozik, és erejével képes szépíteni és gyógyítani a világot. Általam, általad és minden jó akaratú ember által.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>