Cikkek listázása

Évforduló

Szerző: Mácsai Kornélia

„A szeretet nem csak érzelem”

1944. december 27-én lőtték a Dunába Sára testvért öt másik társával együtt. Az utolsó karácsonyát azonban még szeretett nővérei és a Gyermek Jézus körében tölthette. 1943 októberében felajánlotta életét és halálát Istennek a rendtársaiért és a Szociális Testvérek Társaságáért. 1899. május 11-én született Kassán, majd a századelő Magyarországának újságírónői életét élte egészen addig, amíg fel nem fedezte Isten hívó szavát, amely a Szociális Testvérek Társaságába vezette. Naplója, amely hűen tükrözi mozgékony, mindenre kész és mindenhol segítő személyiségét, arról is pontos képet rajzol, mennyire elszántan és következetesen küzdött az Istennel való egységre, Krisztus minél mélyebb megismerésére és szeretetére. Naplójában olvashatjuk a következő gondolatot: „A szeretet nem csak érzelem, nem csak fellendülés, nem szép és jó gondolatok, nem jó elhatározás, hanem: cselekedet!” Boldog Salkaházi Sára élete legyen útmutatás minden magyar számára. Gondolataiból merítsünk tevékeny erőt, amely az Isten iránti szeretetből táplálkozva túllendít mindannyiunkat a nehézségeken!

Az Evangélium szolgálatában

Chiara Lubich, a Fokoláre Mozgalom alapítója 1920. január 22-én – 90 éve – született az olaszországi Trentóban, majd 23 évesen dönt úgy, hogy követi Isten hívását, és életét teljesen neki ajándékozza az 1943-ban megalapított mozgalomban. A világháborút szülővárosában vészelte át, majd társnőivel a szegények és a szenvedők segítségére sietett. Chiara Lubich nagy hangsúlyt fektetett az ökumenizmus és a vallásközi párbeszéd előmozdítására, amelynek elismeréseként számos nemzetközi díjat, díszpolgárságot és díszdoktori címet kapott. A mozgalom jellemzője az egység. Eleinte Olaszországban, majd 1959-től az egész világon elterjed. 1965-től saját városkákat hoznak létre, ahol konferenciák, lelkigyakorlatok segítségével ismertetik meg az emberekkel Istent. Chiara Lubich élete és munkássága az evangéliumi csodás halfogás történetét juttatja eszünkbe: Isten szavára „bedobta” hálóját az emberiség legsötétebb korszakának nevezett 20. században, és fényt gyújtott az emberek szívében. 2008-ban halt meg hazájában.

Fekete István száztíz éve született

Száztíz éve, 1900. január 25-én született Fekete István, aki az örök érvényű értékekről írt regényeivel nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek nagy kedvencévé is vált. Állatregényei – a Vuk, a Hú, a Csí és még sorolhatnánk – legnagyobb különlegessége, hogy csakis az adott fajra jellemző tulajdonságokkal írja le „főszereplőit” anélkül, hogy „emberré” alakítaná őket. Első regényét, a Koppányi aga testamentumát 1936-ban a Gárdonyi Géza Társaság pályázatára írta.

Később a Kisfaludy Társaság is tagjai körébe fogadta. A kommunizmus őt sem kímélte: az ÁVO emberei kiverték az egyik szemét, szétverték az egyik veséjét. Innentől kezdve alig jelenhettek meg művei, majd az Új Ember és a Vigília megkeresésére ezekbe a lapokba írta kis publicisztikáit, amelyeket az olvasóközönség lelkesen fogadott, hisz itt is megőrizte a szépségbe, az igazságosságba és az emberbe vetetett reményt. 1960-ban József Attila-díjat kapott a Tüskevár című ifjúsági regényéért, majd újra elismerés övezte. 1970-ben halt meg Budapesten. „Az idő múlhat, a szépség és a jóság, a szeretet és az igazság nem múlik el az évszázadokkal, nem múlik el az emberekkel, hanem örökös, mint a testetlen valóság, s ezekből annyit kap mindenki, amennyit megérdemel”.

A csillagászat éve Rómában

A 2009-es évet a csillagászat évének nyilvánították a tudományban, amelyhez a Vatikán is csatlakozott. Talán kevéssé ismert, hogy a Vatikán saját csillagvizsgálóval rendelkezik, amelynek története évszázadokkal korábbra nyúlik vissza. Az intézmény számos konferenciát szervezett ez év folyamán, mint például a februári „1609-2009 »Sidereus Nuncius« Galilei óta eltelt 400 év”, melyet a Lateráni Egyetem szervezett, vagy az asztrobiológiai tanulmányi hét, amelyet novemberben rendeztek meg. Szintén fontos a „Galileo 2009, a világ új szemléletének varázsa és gyötrelme. 400 évvel az első távcsöves megfigyelések után” című tárlat. A Vatikán részvétele a csillagászat éve rendezvényeiben azért is nagyon hasznos, mert ezen keresztül is példát adhatnak a hit és a tudomány összekapcsolásának lehetőségeire. Ennek elősegítésére egy honlapot is létrehozott az olasz egyház, amelyen számos tanulmány és cikk olvasható a témával kapcsolatban.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>