Cikkek listázása

Honda Insight

Az első lépés

Szerző: Somogyi Kristóf

A hibrideknek három csoportjuk van: soros, párhuzamos és bolygóműves hibrid. A soros hibridnél a hajtást a villamos motor adja, a belső égésű motor csak az akkumulátorokat tölti. A párhuzamosok három kategóriába sorolhatók: lágy, kéttengelyes és hagyományos párhuzamos. A Honda Insight a lágy hibridek közé sorolható. Ennek a lényege, hogy az indítómotor és a generátor funkcióit egy villamos gépbe vonják össze, és ezt a hajtásban is felhasználják. Azaz a belső égésű motor folyamatosan működik, a villanymotor csak besegít, például gyorsításkor, elinduláskor. Az autó tehát nem teljesen környezetbarát, de első lépésnek így sem rossz. Igaz, a Toyota Prius már képes tiszta villamos üzemmódban is működni 2 km-es távon.

A Honda Insightnak jellegzetes hibrid alakja van a légellenállás nagyfokú csökkentése miatt. Az autó háta ezért kissé csúnyára sikeredett, mégis: a hibridek közül az Insight a legszebb. Jó ötlet, hogy a hátsó lámpákat LED-ekkel működtetik.

A belseje a Hondától már megszokott űrhajós kialakítást kapta. Eleinte furcsa lehet, de idővel megkedveli az ember. A műszerfal-világítás a vezetési stílusnak megfelelő színnel világít. Ha sok üzemanyagot fogyasztva haladunk, akkor sötétkék, ha környezettudatosan, akkor zöld a háttérvilágítás.

A jellegzetes szedán kialakítású autó nem annyira családbarát, mint amennyire kényelmes. A csomagtér 408 literes. Ami miatt viszont ajánlott a családoknak, az a nagyon jó vételár, illetve a 4,2 literes fogyasztás, ami maximum 6 (!) literre ugrik fel.

A benzinmotor 1,4-es 88 LE-s, a villanymotor nagyjából 30 LE-s. Nem versenyautó tehát, nem lehet vele a piros lámpánál gyorsulni, de nem is ez az Insight feladata.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>