Cikkek listázása

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán, Vajda Judit

A Hullám (Die Welle)

A német Dennis Gansel A Hullám című filmjét Todd Strasser azonos című könyvéből készítette, ami egy 1981-es amerikai tévéfilmen alapul, ezt pedig egy 1967-ben valóban megtörtént eset és az azt dokumentáló újságcikkek alapján forgatták. Ez a bonyolult adaptációs sor egy remek filmet takar, hiszen Gansel műve sokkal összetettebb, mint a kiindulásként szolgáló ifjúsági regény. A Hullám központi kérdése: hogyan válhat a tökéletes demokrácia erőszakos diktatúrává? Ezt a kérdést Rainer Wenger középiskolai történelemtanár végzős diákjai számára egy szemléletes kísérleten keresztül próbálja bemutatni: a hallgatók aktív részvételével megalakul a Hullám nevű mozgalom, ami azonban – szinte észrevétlenül – valami szépből átalakul valami fenyegetővé, hogy a legvégén olyasmi történjék, amire senki sem számított…

Dan és a szerelem (Dan in Real Life)

Dan Burns (Steve Carell) egy helyi lap újságírója, afféle családügyi tanácsadó. A tapasztalata éppenséggel megvan hozzá, hiszen özvegyként egyedül neveli három lányát, akikkel épp nagy családi banzájra indulnak: a nagyszülők Rhode Island-i házában gyűlik össze a népes família. Dan a helyszínen egy könyvesboltban megismerkedik egy elragadó nővel, Marie-val (Juliette Binoche), akivel kölcsönösen vonzódnak egymáshoz, és akiről később (amikor megjelenik a szülői házban) kiderül, hogy nem más, mint a férfi öccsének új barátnője. Dan és Marie természetesen próbálja titkolni a röpke ismeretséget és elfojtani magában a bimbózó érzelmeket, ami számos komikus szituációhoz vezet – de a filmen a sok kacagás mellett meghatódni, sőt könnyezni is lehet. Szívmelengető darab, ami A család kicsi kincse legjobb pillanatait idézi.

Fél Nelson (Half Nelson)

Ryan Fleck bemutatkozó nagyjátékfilmje az idei Titanic Fesztivál egyik legjobb darabja volt. Főhőse Dan Dunne, egy harmincas brooklyni történelemtanár és kosárlabdaedző, aki imádja a munkáját – viszont történetesen súlyosan drogfüggő. Még ennél is nagyobb (?) probléma, hogy egy balszerencsés véletlen folytán egyik kis tanítványa rányit az iskola vécéjében, miközben ő éppen cracket szív. A meglepő fordulat most következik, hiszen ezen előzmények után a 13 éves kislány és tanára között érdekes, már-már baráti kapcsolat alakul ki, aminek kibontakozását azonban számos tényező zavarja – elsősorban maga Dunne, aki nem tud és nem is nagyon akar szabadulni függőségétől. A film nem kíméli meg a nézőt a drogprobléma csúfságaitól. Szembesít azzal, hogy ebben a témában igencsak halovány a remény, így a végkifejlet sem kínál egyszerű katarzist.

Delta

A Duna-delta csendes lagúnái között játszódik Mundruczó Kornél cannes-i kritikusi díjas filmje, melyben a táj nem földrajzi valóságában, inkább a szimbolikus történethez illő háttérként jelenik meg. Ide tér vissza családjához a fiú (akit a kísérőzenét szerző Lajkó Félix alakít), néhai apja nádi kunyhójába költözik, és rég nem látott húga segítségével cölöpházat kezd építeni a víz fölé. A cselekmény számos motívumot vesz át az evangéliumokból, eredeti összefüggésükből kiemelve, vagyis a Bibliát kultúrtörténeti alapszövegként felhasználva építi fel saját történetét az önmaga útját járó egyén és a közösség intoleranciájának konfliktusáról.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>