Cikkek listázása

Mária, (homok)tengernek csillaga

Az Alföld szívében ősi zarándokút felélesztését tervezi a Porta Egyesület Katolikus Munkacsoportja. A zarándokút a kecskeméti Mária-kápolnától indul, végcélja pedig Petőfiszálláson a szentkúti Mária-kegyhely. A lelkes tervezőcsapat ősi dűlők felfedezésével egy sajátos „Jakab-útvonal” térképre vitelén és lelki tartalommal való gazdagításán dolgozik.

A zarándoklatokat évente négyszer hirdetné meg a kecskeméti Mária-tisztelőkkel a munkacsoport: Gyertyaszentelő Boldogasszony, pünkösd, Nagyboldogasszony és Kisboldogasszony ünnepére.

Magát az útvonalat is úgy állítják össze, hogy belső elmélyülésre és imádságra is alkalmas legyen a zarándoklat. Előnyben részesítik tehát a néptelen földutakat a forgalmas közutakkal szemben. Kifejezett törekvés a régi hagyományok felélesztése, amikor a kecskeméti emberek gyalog vagy lovas kocsival indultak a búcsúba, s időnként akár beszántott utakon vezetett zarándoklatuk. Természetesen a Porta Egyesület aktivistái mindent megtesznek az útszakasz komfortossá tételéért is.

Különös egybeesés, hogy az úton járók, zarándokok védőszentjeként tisztelt Szent Jakab apostol nevével kétszer is találkozhatunk ezen a tervezett pusztai szakaszon, amely érinti Fülöpjakab és Jakabszállás határát is. De útba esik több lerombolt vagy tönkrement régi templom – mint például a bugacmonostori romok – és régi kereszt is. Bizonyos tehát, hogy felemelő megtapasztalásokban lesz része a zarándoklatra vállalkozóknak.

A számítások szerint öt órás lesz a gyalogtúra, amelynek élén búcsúvezető áll majd. A részleteket már egyeztették Balázs Gergely piarista atyával, a Mária-kápolna lelkipásztorával, és hamarosan a pálos közösséget is felkeresik. A tervek szerint minden érintett egyházközség határában friss vízzel, áldással, harangzúgással, esetleg némi pogácsával fogadják majd az úton lévőket.

A Porta Egyesület Katolikus Munkacsoportja bízik benne, hogy az emberek hamar megszeretik és magukénak érzik majd a régi-új hagyományt. Nagy érdeklődésre számítanak, hiszen a zarándokutat a vallás, az összetartozás, a nemzeti önismeret és az Alföld szeretete vezérli, de fizikai teljesítményként is szép lehetőség mindenkinek. Igazi érdemszerzés.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>