Cikkek listázása

Lourdes mély és gazdag üzenete

Szolgálat Mária iskolájában

Szerző: b.z.

Az Egyház 1854. december 8-án az Ineffabilis Deus kezdetű bullájával hirdette ki a szeplőtelen fogantatás dogmáját. A Szűzanya négy évvel később, 1858. február 11-e és július 16-a között tizennyolc alkalommal jelent meg a dél-franciaországi Lourdes-ban egy pásztorlánynak, Soubirous Bernadettnek, akinek úgy mutatkozott be, mint a Szeplőtelen Fogantatás. A jelenések helyszínén csodálatos gyógyulások történtek és történnek azóta is. Az Egyház már négy évvel később, 1862-ben hivatalosan hitelesítette a jelenéseket és azok üzenetét. Az első jelenés napját II. János Pál pápa a betegek napjává nyilvánította.
A jubileumi évet a lourdes-i egyház nemcsak megemlékezésekkel szeretné megülni, hanem elsősorban a jelenések egyszerű, ugyanakkor mély és gazdag üzenetével a jövőt kívánják szolgálni Máriának, az Úr Szolgálóleányának iskolájában. Ez a szolgálat az Egyház tizenkét küldetésében fogalmazódik meg, amelyekre a jubileumi évben a nagy zarándoklatok épülnek. Ennek keretében szervezték meg például 2007. december 6. és 9. között a betegeket és zarándokokat szolgáló önkéntesek nemzetközi találkozóját, az idei nagyböjtben pedig a szerzetesházak tagjai tartottak lelkigyakorlatokat és rekollekciókat.

2008. február 11-én, a betegek világnapján több mint hatvanezer zarándok és harmincnál is több különböző nemzetiségű püspök részvételével ünnepelték a lourdes-i barlang előtt a jelenések 150. évfordulóját. „Lourdes üzenete mindenekelőtt egy olyan jelenlét, amely bizalmat ad és lehetővé teszi, hogy szembenézzünk a nehézségekkel” – hangsúlyozta Jacques Perrier, Lourdes és Tarbes püspöke. Miután a hívek és a papok közösen elmondták az Úrangyala imádságot, a francia kisváros utcái szinte emberfolyammá váltak. A jubileumi zarándokút négy állomásából ugyanis kettő a városban található: a „cachot”, ahol Bernadett családja élt, valamint az idősek otthonában rejtőzködő kápolna, ahol a kis üzenetközvetítő először járult szentáldozáshoz.

„A kegyhely kapuit még szélesebbre tárjuk”

Joggal merül fel a kérdés: vajon miért zarándokolnak el milliók immáron 150 éve a Pireneusokban megbújó kisvárosba, Lourdes-ba? „Több mint hatmillió zarándok látogat el évente Lourdes-ba – mondja Jacques Perrier, Lourdes és Tarbes püspöke. – Mit akarnak látni? Mit keresnek? Turisztikai látványosságot? Annál sokkal érdekesebb dolgok vannak itt. Mind­annyian tudják, hogy Lourdes különleges hely. Olyan hely, ahol a keresztény ember a hitét gyakorolhatja. Olyan hely, ahol a kicsik és a gyengék is otthon érezhetik magukat. Olyan hely, ahol a betegeket és a fogyatékkal élőket megbecsülik. Az imádságnak, a szolgálatnak és a népek közötti testvériségnek a helye. Olyan hely, amelyet a fiatalok is különlegesnek találnak. Olyan hely, amely mindenki előtt nyitva áll. Senki sem tudja elfelejteni Lourdes-ot, még akkor sem, ha csak néhány órát töltött el itt. Ezért fordul elő, hogy sokan többször is visszatérnek. 1858-ban kezdődött ez az esemény, amikor Soubirous Bernadettnek megjelent Szűz Mária – folytatja a francia püspök. – Attól a pillanattól kezdve a zarándokok száma nőttön nőtt. A technika által uralt hamis ragyogással és erőszakkal teli világban egyre nagyobb szükség van a tiszta lelkiséggel rendelkező helyekre. Lourdes újra visszaadja a kellő erőt, amely az élet nehézségeivel való szembeszálláshoz szükséges. Lourdes története mindennap tovább íródik. A jelenések után százötven évvel nagyon fontos, hogy hálát adjunk a kapott kegyelmekért, a harmadik évezred küszöbén bizonyságot tegyünk a küldetésünkről, és a kegyhely kapuit még szélesebbre tárjuk.”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>