Cikkek listázása

Zarándokév Pannonhalmán a Szentírás Éve alkalmából

Pannonhalmi zarándokvasárnapok

Szerző: Varga Mátyás

Fotó: Varga Mátyás

A pannonhalmi bencés közösség a Szentírás Éve alkalmából májustól szeptemberig havonta egy vasárnapon zarándokvasárnapot hirdet. Ezzel is szeretné az emberek figyelmét a hit megélésének erre az archaikus és újra felfedezett módjára iránytani, így segítve abban, hogy az ide látogatók kilépjenek a hétköznapokból és kitágítsák életük dimenzióit.
A Pannonhalmi Főapátságban az elmúlt években jelentős turisztikai fejlesztések történtek, amelyek próbálták figyelembe venni, hogy az apátsági látogatások során a történelmi és művészettörténeti emlékek megismertetése a vendégek többségénél megkívánja a legalapvetőbb keresztény és szerzetesi fogalmak tisztázását is. Az is számos alkalommal kiderült (különösen a fiataloknál), hogy a tények és az adatok önmagukban nem keltik fel az érdeklődést, sokkal szívesebben találkoznak a történelemmel, a múlttal a szimbólumok nyelvén, és őszintén vágynak arra, hogy ez a találkozás élményszerűvé váljék.

Bár mindmáig sok hazai és külföldi zarándokcsoport keresi fel az ezeréves monostort, a bencés közösség idén – a Szentírás Éve alkalmából – mégis szeretné az emberek figyelmét a zarándokaltra, a hit megélésének erre az archaikus és újra felfedezett módjára iránytani, és májustól szeptemberig havonta egy vasárnapon zarándokvasárnapot hirdet. Augusztus 20. kivételével minden zarándoklatnak van egy különösen is megszólított köre: május 18-án a pedagógusokat és az oktatásban dolgozókat várják, június 15-én az egészségügyben dolgozókat és szociális munkásokat, július 20-án a mozgáskorlátozottakat, szeptember 21-én pedig a pannonhalmi egyházmegye híveit. Augusztus 20-án (ahogy ennek már igen régóta hagyománya van) mindazokat, akik a Szent István alapította apátságban szeretnének ünnepelni. Az ő számukra egész napos programot szerveznek liturgiával, koncertekkel, gyerekprogramokkal.

A Pannonhalmi Főapátság természetesen minden más alkalommal is szeretettel várja a zarándokokat: vasárnaponként a 10 órakor kezdődő gregorián konventmisére és az este 5 órakor imádkozott vesperásra, de hét közben is lehetőség van arra, hogy a reggeli és esti zsolozsmába bekapcsolódjanak, részt vegyenek az eucharisztián.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>