Cikkek listázása

Egy 70 évvel ezelőtti kongresszusról

Győzelemről énekeljünk…

Szerző: Kovács Gergely

Nincs úrnapi körmenet, hogy ne han­goz­na föl a „Győzelemről énekeljen napkelet és napnyugat…” kezdetű kongresszusi himnusz, melyhez talán mindannyiunk szívében a legünnepibb érzések társulnak. A néha kiolvasha­tat­lanul hosszú és el-eltévesztett római szám – XXXIV. – a magyar fővárosban hetven évvel ezelőtt lezajlott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sorszámát jelöli, és e kongresszusok gazdag múltját szemlélteti.

Az első ilyen nemzetközi rendezvény Lille-ben volt XIII. Leó pápa uralkodása idején, 1881-ben. Egy Emilie Tamisier nevű asszony kezdeményezte a hitvalló seregszemlét az „Eucharisztia apostola”, ­Eymard Szent Julien hatására, aki a Legméltóságosabb Oltáriszentség tiszteletére alapított kongregációt, de magát a kongresszust már nem érhette meg. Az első kongresszus mottójául ezt választották: „Az Eucharisztia megmenti a világot.” A franciaországi gyökereket jelzi még, hogy az első tizenöt kongresszus közül kilenc egy-egy francia városban zajlott. 1893-ban Jeruzsálem lehetett a helyszín, a legtöbb kongresszust pedig Rómában és Lourdes-ban rendezték, mindkét városban hármat-hármat.

Az első huszonnégy eucharisztikus kongresszusnak ugyanaz volt az általános témája: az Oltáriszentség tisztelete, a szentségi körmenetek, a szentáldozások, elsősorban a gyermekek áldoztatása, a szentmise misztériuma, valamint az eucharisztikus mozgalmak és egyesületek. 1914 óta mindig változik a tematikus vezérfonal, és ezt a mindig más jelmondat is kifejezi. A budapesti mottó így hangzott: Eucharisztia – Vinculum Caritatis, a Szeretet Köteléke.

XI. Piusz pápa uralkodása idején a kongresszusok történetében újabb változás történt. Az 1920-as évektől kezdve ugyanis a kongresszusok nemzetközi jellegét az is biztosítja, hogy azokat váltakozva más-más kontinensen kell megrendezni. Ettől kezdve egyre nagyobb hangsúly helyeződött a kongresszusok misszi­ós jellegére és jelentőségére. Egy kisebb, manilai kongresszus előkészítése kapcsán 1937-ben egy új fogalom is felbukkant, az újraevangelizációé.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>