Cikkek listázása

Nemcsak az anyák megmentôje

Szerző: Szalontai Anikó

Fotó: Vida József

Stróbl Alajos Szent Rókus kórház előtt álló Semmelweis-szobra az életvédő zarándoklatok rendszeres állomása, hiszen a százkilencven éve született orvos a gyermekágyi láz okának és megelőzésének felfedezője. Ugyanakkor az „anyák megmentője” címet Semmelweis Ignác nemcsak tudományos tevékenységével vívta ki, hanem egész pályafutásával, az anyák és gyermekeik iránt tanúsított elkötelezettségével.
Semmelweis Ignác, aki apja kívánsága szerint először a bécsi egyetem jogi karára iratkozott be, minden bizonnyal a legismertebb magyar orvos. Bár életében nem kapta meg a szakma elismerését, még a Magyar Tudományos Akadémia sem vette fel tagjai köze, budai szülőháza ma a nevét viselő orvostörténeti múzeum. Emellett a budapesti orvosi egyetem, illetve egykori munkahelye, a bécsi szülészeti klinika is az ő nevét vette fel.

Orvosi oklevele, majd a sebészdoktori és a szülészmesteri képesítés megszerzése után nem sokkal, 1846-ban elnyerte a tanársegédi állást Klein professzor mellett a bécsi közkórház szülészeti klinikáján. A következő évben, mikor néhány hétre barátaival Velencébe utazott, Bécsben meghalt barátja, Jacob Kolletschka, a kórbonctan tanára. Visszatérte után megnézte Kolletscka boncolásának jegyzőkönyvét, és rájött, hogy a betegség, amely barátja halálát okozta, és az, amelyet gyermekágyi láz néven ismertek, azonos. Ennek alapján állapította meg, hogy a gyermekágyi láz nem önálló kórkép, hanem fertőzés következménye, amelyet az orvosok terjesztenek azzal, hogy boncolás után kézmosás nélkül mennek át a szülészeti osztályra. Vizsgálatai során kimutatta, hogy az egyszerű klóros vízzel történő fertőtlenítéssel elkerülhető a betegség.

Felfedezését több kollégája elismerte, de a szülészek többsége elutasította, mert ellentétben állt a korabeli felfogással, amely a gyermekágyi lázat sokszor misztikus okokkal magyarázta: kozmikus hatásokkal, az időjárás okozta vérrögösödéssel, a leányanyák bűntudatával. S bár a klórvizes fertőtlenítés hatására a bécsi szülészeti klinikán csaknem teljesen megszűnt a gyermekágyi láz, tanársegédi kinevezését nem hosszabbították meg.

Hazatért és a Szent Rókus Kórházban vállalt szülész-főorvosi állást. Díjmentesen, éjjel-nappal rendelkezésére állt a betegeknek és az anyáknak. Mint sebész is kimagasló tevékenységet folytatott: hazánkban elsőként végzett petefészek-műtétet és másodikként császármetszést. Módszerének köszönhetően pesti kórházában is felszámolták a gyermekágyi lázat, valamint csökkent a műtétek utáni fertőzések száma is, ugyanakkor a kollégák nagy része továbbra sem ismerte el felfedezését. Csak több mint egy évtized múltán, a francia Pasteur és a német Koch bakteriológiai kutatásait, illetve az angol Lister hasonló eredményeit követően kezdték módszerét széles körben alkalmazni.

Európában ma már nem a fejletlen egészségügyi ellátás, sokkal inkább a társadalmi közöny, az életet nem tisztelő fogyasztói elvek veszélyeztetik azokat a nőket, akik gyermeket szeretnének. Ha a számokat nézzük, e gondolkodásmód miatt sokkal több anyát és magzatot veszítünk el: Semmelweis higiéniás előírásai előtt a bécsi közkórházban az orvosok által vezetett szülések 7-15 százaléka végződött halállal. Bár statisztikai módszerekkel nem összemérhető a két adat, de tény, hogy ehhez képest ma hazánkban a legóvatosabb becslések szerint is a megfogant gyermekek egyharmada hal meg művi terhességmegszakítás miatt.

A Központi Statisztikai Hivatal közelmúltban kiadott tájékoztatója szerint idén, az első két hónapban mintegy négyszázötvennel több gyermek született, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Emellett ugyanilyen mértékben, azaz csaknem három százalékkal csökkent a halálozások száma, vagyis lelassult az úgynevezett természetes népességfogyás. Ám hiába a javuló statisztika, továbbra is folytatódik az ország elöregedése. A gondolkodásmód megváltoztatásához nem elég egyetlen ember felfedezése, mint ahogyan a gyermekágyi láz visszaszorításához elég volt. Sokakra van szükség, hogy a halál társadalmából újra az élet társadalma legyen – számos anyára és apára, akik a „gyermekek megmentői”.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>