Cikkek listázása

Dr. Marosi Endre atya rubintmiséje

„Hiszek a szeretet végső győzelmében”

Szerző: Szeged-Csanádi Egyházmegyei Sajtószolgálat

Rubinmiséjét – vagyis pappá szentelésének 70. évfordulóját – ünnepelte május 1-jén dr. Marosi Endre atya, aki az ország egyik legidősebb egyházmegyés szolgálatot teljesítő katolikus papja. A teológiai doktor, lelkipásztor 93 évesen is aktív plébános. Misét mutat be, hitoktatást végez, gyermekeket és felnőtteket készít fel a szentségek vételére, képzi magát, szuggesztív prédikációkat tart és verseket ír. A Szeged-Csanádi Egyházmegyében köztiszteletnek örvend. A hívek – akik nem véletlenül elfogultak vele szemben – sokszor aposztrofálják őt „köztünk élő szentnek”.
Az Eucharisztia és a Szűz Anya iránti mélységes tisztelet hatja át személyét. A gyermekeket és a fiatalokat különösen szereti, szinte maga is megfiatalodik, ha közöttük van. Aktivitására jellemző, hogy hajlott kora ellenére három települést lát el plébánosként, és első pénteken mindig felkeresi a betegeket.

Marosi atya erősen kötődik szülővárosához, Nagyváradhoz. Öt éves volt a trianoni békekötés idején, s a trauma az ő családját is nagyon érzékenyen érintette. Teológiai tanulmányait már Szegeden végezte. Egyike volt az újonnan alapított szeminárium első növendékeinek. Doktorátusát 1948-ban Schütz professzornál írta az Oltáriszentségről. Papi pályájára jellemző, hogy a pillanatnyi politikai irányzatoktól, ideológiáktól függetlenül mindig a Jézus iránti szeretet vezérelte és segítette, hogy mindvégig kitartson és hűséges maradjon hivatásához. Ennek következménye, hogy papi pályáján főleg kisebb plébániákon tölthetett be lelkipásztori vagy segédlelkészi feladatkört. 1971 óta egy Békés megyei kisváros, Mezőberény közösségét gazdagítja.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>