Cikkek listázása

Lelkigyakorlat egyházmegyés paptestvéreknek

Fölvitte őket a hegyre…

Szerző: Hirka Antal OSB

Fotó: Kovács Lóránt

Ezzel a címmel hirdet lelkigyakorlatot a Pannonhalmi Főapátság egyházmegyés paptestvéreknek. A lelkigyakorlat a nyár közepén lehetőséget nyújt mindazon lelkipásztori szolgálatot teljesítő paptestvéreink számára, akiknek életük alakítása szempontjából segítséget és bátorítást jelenthet a bencés szerzetesek spirituális tapasztalata. A pannonhalmi bencés közösség lehetőséget kínál arra, hogy néhány napra bekapcsolódjanak a monostor életébe.
Az erre vállalkozók a megadott témákban elmélkedéseken vehetnek részt, beszélgetési és gyónási alkalmat is kínálunk számukra.
Az elmélkedések a papi életet Krisztus misztériumainak tükrében szemlélik. A lelkigyakorlat során azt keressük, hogy Jézus Krisztus megkeresztelkedésének, megkísértésének, szenvedésének és feltámadásának titkában hogyan tükröződik a papi életre szóló meghívásunk, küldetésünk, a közben adódó megkísértések, a mindennapos erőfeszítések, a szenvedés, az örömteli remény és a feltámadás hite. Mindehhez a monasztikus szerzetesség imatapasztalatán keresztül szeretnénk közelebb jutni: a liturgiában, a zsoltárok imádkozásában, a Szentírás elmélkedő olvasásában és a meditáció csendjében, valamint az ezekhez kapcsolódó beszélgetésben.

John Henry Newman bíboros írja visszaemlékezésében: „Ezek az ősi lakóhelyek szinte megbabonázzák a lelket a jelenlétükbe vegyülő nagyvonalúsággal és gyöngédséggel. Szilárdan állnak a történelem viharában, és jelentőségük oly mértékben megnövekedett, amit a múlt egyetlen más épített emlékénél sem tapasztalunk.” A monostorok, főként a bencés monostorok a hely szellemének a teljességéhez vezetnek el bennünket, szakrális és emberi vonatkozásban egyaránt – állapítja meg Frédéric Debuyst belga bencés (a modern templomépítészet egyik legjelentősebb szakértője) A hely szelleme a keresztény építészetben című könyvében. Az egyes monostorok karaktere egyszerre mindent átfogó, ugyanakkor nagyon egyedi. Párbeszédben állnak a természettel, a tájjal, az épített és emberi környezettel. A bennük élő bencés szerzetesek egész életüket ebben a tapasztalatban élik. A monostorhoz közeledő látogató ezt fedezheti fel: a monostor az élet és a természet „teljességét” jelzi.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>