Cikkek listázása

Keresztényfóbia Európában?

Vigyázat, keresztények!

Szerző: Bókay László

Az elmúlt hetekben rövidhírben olvashattunk arról, hogy egyik vidéki városunkban a Bibliát olvasó pap ruháját felgyújtották, őt magát leköpdösték, lökdösték. Az is szerepelt a rövidhírek közt, hogy II. János Pál pápa szobrának fejét az éj leple alatt ismeretlenek megrongálták. Gyerekeim azzal a hírrel jöttek haza a minap, hogy az iskolájuk melletti templom falát emberi ürülékkel kenték össze, azt pedig már magam is láttam, hogy hány tojás törött szét egyik templomunk falán. Ezek után nem csodálkozhatunk, hogy a holtak sem nyugodhatnak mindig békében. A zsidó temetők megrongálása mellett gyakran hallani keresztény sírok megrongálásáról is. Felmerül hát az emberben a kérdés, vajon üldözik a keresztényeket Magyarországon? Esetleg jelenlétünktől félnek egyesek?

Úgy vélem, nem egyértelmű a válasz. Nem hinném, hogy szervezett keresztényüldözésről lehetne beszélnünk, de az értékvesztett világban felnövő nemzedékek, úgy tűnik, nem szeretik, ha valaki vagy valakik jelként, esetleg példaként állnak előttük. Nem öröm számukra, hogy van, aki jelzi nekik, hogy a hazugság, a csalás, a lopás, az erkölcstelenség megítélésünk szerint nem helyes, vallási meggyőződésünk alapján pedig bűn. A magyarországi helyzet talán egész Európára vagy a keresztény világra igaz…

Európa, miközben szekularizálódik, egyre kevesebbet foglalkozik saját kultúrájának alapjával, a zsidó-keresztény gyökerekkel – sőt próbálja azt leplezni, gondoljunk csak az Unió alkotmányának vitájára. Miközben a muzulmánok – sokszor jogos – érzékenységét próbálják „kezelni” egy-egy sértő karikatúra vagy fejkendőviselési törvény meghozatala után, a keresztény értékeket, gyökereket sokan semmibe veszik, próbálják letagadni, elhallgatni. Azt is látnunk kell, hogy a vallási érzékenységet legjobban egy másik vallás mellett komolyan elkötelezett társadalom tudja csak megérteni, talán ez a legfőbb oka a keresztényellenességnek földrészünkön. A keresztényfóbia kifejezés már az ENSZ és az EBESZ több dokumentumában is megjelent. Több vatikáni hivatalnok is felszólalt már a jelenség felismerése, elismerése érdekében.

Amint nem helyes viccelnünk mások hitével, meggyőződésével, vallási szimbólumaival, úgy jogosan várhatnánk el, hogy ők se tegyék tréfák középpontjába a mi hitünket. Sajnos azonban utóbbi nehezen várható el Európától, ahol egyre többen vannak, akik a zsidó- és muzulmánellenesség után a keresztényellenességet is elfogadják, pártolják – időnként álságosan az állam és az Egyház szétválasztásának fontosságát hangsúlyozó köntösbe bujtatva. Ezt nevezzük manapság krisztofóbiának.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>