Cikkek listázása

Érseki buzdítás állítja a hívek elé a nagy egyháztanító példáját

Szent Pál alakja Bács-Kiskun megye címerében

Szerző: Farkas P. József

Bács-Kiskun hívő népe büszke rá, hogy a megye címerében a népek apostolának, Szent Pálnak alakja is látható. Ősi motívum ez, amely a Kalocsa-Bácsi Főegyházmegye egyik védőszentjét emelte a megyét megtestesítő grafikába. Éppen ezért az ott élők különös figyelemmel és tisztelettel emlékeznek a világegyház jeles jubileumán a népek apostolára. Az ünnepre dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke körlevelet adott ki, vele beszélgetett lapunk munkatársa a Szent Pál-év megünnepléséről.
– Minden ilyen ünnepségsorozat, évforduló aktuális üzeneteket keres. Hogyan látjuk ma Európa első missziósát? Mi maradt ránk a gazdag Szent Pál-i örökségből?

– Az általa alapított egyházközségek a történelem viharaiban felmorzsolódtak, de a hozzájuk intézett levelei, amelyek alkalmi írások voltak, örök időszerűséggel tanítanak bennünket, mai keresztényeket is. Fennmaradt életének példája: Krisztus iránti mérhetetlen szeretete, amellyel a vértanúságot is vállalta, és ezáltal lett a hithirdetésnek, az evangelizációnak égi pártfogója.

– Indulatos, harcos, szenvedélyes ember lehetett.

– Pál tüzes lelkű ember volt, akinek a lelki fejlődése tanulságos és megszívlelendő módon jól követhető a Szentírásban. Megtérésekor azt kérdezte a föltámadt Krisztustól „Ki vagy te, Uram (…) Uram, mit akarsz tőlem, mit cselekedjek?” (ApCsel 9,5-6). Az Úr Jézus Ananiás tanítvány által tudtára adta, hogy hirdetnie kell az Úr nevét a pogányok között, és sokat kell szenvednie. Ettől kezdve egy gondolat vezérelte, hogy a keresztre feszített és föltámadt Krisztust hirdesse (1Kor 2,2), valamint, hogy saját életét is Jézus példája szerint alakítsa. Azt írta a legkedvesebb egyházközségében, Filippiben élő híveknek: „Jézus Krisztus magához ragadott, (…) felejtem, ami mögöttem van, s az előttem lévő után rugaszkodom” (Fil 3,13). „Hasonló akarok lenni hozzá halálában, hogy eljussak a halálból való föltámadásra” (Fil 3,11). Egyszerre tudta önmagáról, hogy különleges kiváltságban részesült, az összes egyház gondja reá nehezedik (vö. 2Kor 11,28), ezért nagyon sok áldozatot hozott értük. Másrészt élt benne a bűntudat, mert Krisztus Egyházát üldözte, és hogy mindent Isten kegyelmének köszönhet. Élete végén ezért elmondhatta; „Élek ugyan, de nem én, hanem Krisztus él bennem” (Gal 2,20). Saját szenvedésével pedig kiegészítette Krisztus szenvedését.

– Mire int az érseki buzdítás? Mi a körlevél fő mondandója?

– Járjon át bennünket az a buzgóság, amely őt Krisztus követésében állandóan sürgette! Szent Pál évében elmélkedjünk gyakrabban hozzánk szóló tanításáról és intelmeiről, amelyek nem mindig könnyen érthetőek, hiszen Krisztus felfoghatatlan gazdagsága (vö. Ef 3,8) egy élethosszig tartó úton vezet, míg el nem jutunk a teljes megértésre (vö. Kol 2,2). Maga az Apostol írja világhíressé lett szeretethimnuszának végén: „Ma még csak tükörben, homályosan látunk, akkor majd színről színre” (1Kor 13,12). Amit azonban megvalósíthatunk, és ami a legmagasztosabb úton vezet bennünket, az a szeretet. Az az erény, amely egyszerre földi és mennyei, emberi és isteni, ideig való és örök.

– Melyek a fő programok a jubileumi évben?

– Nem lenne elég a Família magazin összes hasábja sem, ha föl akarnám sorolni, mi mindent terveznek kisebb és nagyobb közösségeink. Kecskeméten már Szent Antal napján megkezdődött a programsorozat egy kiállítással és egy előadással. A nyár fontos eseménye a hírös város Cifrapalotájában megnyíló Szent Pál-kiállítás is, de szinte minden nagyobb városban és intézményünkben főszereplő lesz az egyháztanító. A hívektől azt kérem, hogy a Szent Pál-évben imádkozzunk buzgóbban papi hivatásokért. A paptestvérek ebben az esztendőben napi egy imaórát és havonta egy szentmisét ajánljanak fel erre a nemes lelki célra. Első csütörtökönként pedig Szent Pál leveleinek olvasásával összekötve tartunk egy órás szentségimádást templomainkban.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>