Cikkek listázása

Érseki buzdítás állítja a hívek elé a nagy egyháztanító példáját

Szent Pál alakja Bács-Kiskun megye címerében

Szerző: Farkas P. József

Bács-Kiskun hívő népe büszke rá, hogy a megye címerében a népek apostolának, Szent Pálnak alakja is látható. Ősi motívum ez, amely a Kalocsa-Bácsi Főegyházmegye egyik védőszentjét emelte a megyét megtestesítő grafikába. Éppen ezért az ott élők különös figyelemmel és tisztelettel emlékeznek a világegyház jeles jubileumán a népek apostolára. Az ünnepre dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke körlevelet adott ki, vele beszélgetett lapunk munkatársa a Szent Pál-év megünnepléséről.
– Minden ilyen ünnepségsorozat, évforduló aktuális üzeneteket keres. Hogyan látjuk ma Európa első missziósát? Mi maradt ránk a gazdag Szent Pál-i örökségből?

– Az általa alapított egyházközségek a történelem viharaiban felmorzsolódtak, de a hozzájuk intézett levelei, amelyek alkalmi írások voltak, örök időszerűséggel tanítanak bennünket, mai keresztényeket is. Fennmaradt életének példája: Krisztus iránti mérhetetlen szeretete, amellyel a vértanúságot is vállalta, és ezáltal lett a hithirdetésnek, az evangelizációnak égi pártfogója.

– Indulatos, harcos, szenvedélyes ember lehetett.

– Pál tüzes lelkű ember volt, akinek a lelki fejlődése tanulságos és megszívlelendő módon jól követhető a Szentírásban. Megtérésekor azt kérdezte a föltámadt Krisztustól „Ki vagy te, Uram (…) Uram, mit akarsz tőlem, mit cselekedjek?” (ApCsel 9,5-6). Az Úr Jézus Ananiás tanítvány által tudtára adta, hogy hirdetnie kell az Úr nevét a pogányok között, és sokat kell szenvednie. Ettől kezdve egy gondolat vezérelte, hogy a keresztre feszített és föltámadt Krisztust hirdesse (1Kor 2,2), valamint, hogy saját életét is Jézus példája szerint alakítsa. Azt írta a legkedvesebb egyházközségében, Filippiben élő híveknek: „Jézus Krisztus magához ragadott, (…) felejtem, ami mögöttem van, s az előttem lévő után rugaszkodom” (Fil 3,13). „Hasonló akarok lenni hozzá halálában, hogy eljussak a halálból való föltámadásra” (Fil 3,11). Egyszerre tudta önmagáról, hogy különleges kiváltságban részesült, az összes egyház gondja reá nehezedik (vö. 2Kor 11,28), ezért nagyon sok áldozatot hozott értük. Másrészt élt benne a bűntudat, mert Krisztus Egyházát üldözte, és hogy mindent Isten kegyelmének köszönhet. Élete végén ezért elmondhatta; „Élek ugyan, de nem én, hanem Krisztus él bennem” (Gal 2,20). Saját szenvedésével pedig kiegészítette Krisztus szenvedését.

– Mire int az érseki buzdítás? Mi a körlevél fő mondandója?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>