Cikkek listázása

Nagyszülők – unokák

Olyan jó együtt lenni

Szerző: Katona Marianna

Fotó: Katona Marianna

Július 26-án ünnepeljük Jézus Krisztus nagyszüleit: Szent Joachimot és Szent Annát. Keveset tudunk e két szentről, akiket egy második századi apokrif irat a Boldogságos Szűz Mária szüleiként nevez meg. Nevük jelentése azonban sokatmondó. Joachim annyit jelent: Isten megvigasztal, Anna: kegyelemmel áldott. Ha arra gondolunk, hogy a nagyszülői hivatás által Isten mennyi kegyelemmel halmoz el minket, s hányszor vigasztal meg, akkor talán nagyszüleinkre is vonatkoztathatjuk a zsoltáros szavait: „Áldássá tetted őt minden időkre, s színed előtt örömmel töltötted el” (Zsolt 21,7).
Saját életemben is megtapasztaltam, milyen hatalmas erő a nagyszülői szeretet. Gyermekkorom nehéz pillanataiban mindig nagymamám ölelő karjaiban találtam vigaszt, ő volt az a biztos sziget, ahová elrejtőzhettem a néha túl igazságtalannak talált sors csapásai elől. Neki köszönhetem az első igazi, boldog sejtelmet a mennyország békéjéről, az örökkévalóság boldogságáról. Amikor nála voltam, csak én voltam a fontos, velem sétált, beszélgetett, játszott, a főzés, a házi munkák várhattak. Nevetésénél azóta sem hallottam szebbet.

De vajon mit jelent korunk gyermekei számára a nagyszülők személye, s a nagyszülők számára valóban kegyelem-e Istentől kapott hivatásuk? Erre kerestem a választ bácskai gyerekeket és nagyszülőket kérdezve. Először Fülöp Máriával beszélgettem, aki ötszörös nagymama és a helybeli kamilliánus család vezetője, emellett a Hit és Fény mozgalom topolyai Szivárvány csoportját is ő vezeti.

– A legidősebb unokám 17 éves. Vele kezdtem el „beletanulni” a nagymamaságba. Mivel a fiam és felesége dolgoztak, sokat volt velem Tiffi. Mindig igyekeztem nagyon kedvesen és türelmesen, szeretettel beszélni és bánni vele. Sokat beszélgettünk mindenről. Különösen sokat meséltem neki szentekről. Szentírási történeteket már pici korától kezdve hallott. Szép lassan megszokta, hogy eljöjjön velem a templomba nemcsak vasárnap, hanem hétköznap is. Megszerette a szentmisét, sokat ministrált, úgyhogy mire öccsei megszülettek, már ő apostolkodott körülöttük. Sajnos, amióta Magyarországra költöztek, ritkábban látom őket, de a Jóisten megsegített, mert a hitét nem hanyagolja el, most már ő maga is keresi a lehetőséget, hogy elmélyüljön a hitben. A domonkos nővéreknél tanul, ők készítették fel a bérmálkozásra is. Állandóan imádkozom a családomért, unokáimért. A topolyai Szent Mónika Kör aktív tagja vagyok, és nagyon fontosnak tartom, hogy mi nagyszülők imáinkkal is odaálljunk unokáink mellé, mert sok negatív hatás éri őket.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>