Cikkek listázása

Boldoggá avatják a Martin házaspárt, Kis Szent Teréz szüleit

Közös úton

Szerző: Szalontai Anikó

Hamarosan boldoggá avatják Lisieux-i Szent Teréz szüleit – adta hírül az év elején a Szentszék. Májusban kihantolták Louis Martin és Zélie-Marie Guérin földi maradványait, hogy majd a boldoggá avatás után, szeptemberben a lisieux-i bazilikában helyezzék őket végső nyugalomra. XVI. Benedek pápa – a jelenlegi híradások szerint – július 13-án, a pár házasságkötésének 150. évfordulóján írja majd alá a dekrétumot. Szent Teréz életrajzából jól tudjuk, minden felnőtt kort megért testvére szerzetesi pályára lépett. Teréz az egyik legismertebb szent misztikus, akit II. János Pál az egyháztanítók közé emelt. A szülők azonban nem gyermekeik által váltak boldogokká, hanem azon az úton, amelyet közösen bejártak.
A pert 1994-ben indították el, amikor a Szentszék elismerte, a házaspár hősies fokon gyakorolta az erényeket. „A boldoggá avatás nemcsak a francia egyház számára fontos, hanem minden családnak, akik bár különböző helyen és időben élnek, de ugyanazokat a nehézségeket tapasztalják szülőként – nyilatkozta Dominique Monvielle, a lisieux-i zarándokközpont igazgatója. – Ők a világ minden családjának példát adtak az emberséges és spirituális gyermeknevelésből.”

Zélie 1831-ben született St. Denis-sur-Sarthon-ban, tizenhárom éves volt, amikor a családja Alencon-ba költözött. Fiatalon be szeretett volna lépni az Irgalmas nővérekhez, de gyenge egészsége megakadályozta ebben. Elhatározta, hogyha Isten nem akarja, hogy szerzetes legyen, férjhez megy, gyermekeit pedig az Úrnak ajánlja. Hogy hozományát előteremtse, csipkekészítést tanult, s hamarosan megnyitotta saját üzletét. Huszonhat éves volt, amikor találkozott Louis Martinnal, akivel néhány hónap múlva összeházasodtak.

Louis 1823-ban született Bordeaux-ban. Hétéves korában, amikor édesapja nyugdíjba vonult, az ő családja is Alencon-ban telepedett le. Már órásmesternek tanult, amikor először ellátogatott a svájci alpokban lévő Nagy Szent Bernát-kolostorba. Két év múlva felvételét kérte a közösségbe, de az elöljáró visszautasította, mivel nem tudott latinul. Hazatérve elkezdte a nyelvtanulást, ám mikor egy betegség miatt egy időre fel kellett azt adnia, ráébredt, Isten más utat szán neki.

Mindketten vágytak a szerzetesi élet után, ezért házasságuk első évében szüzességben éltek. Ebben az időben befogadtak egy kisfiút, aki elveszítette édesapját, édesanyja pedig tíz másik gyermekét nevelte. Egy gyóntató azt tanácsolta nekik, vállaljanak saját gyerekeket. Ez volt, amit Isten kívánt tőlük, hiszen végül kilenc gyermekük született.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>