Cikkek listázása

A politikusok felelőssége…

A földművelő család – érték

Szerző: B.L.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) római székházában június 3. és 5. között rendezték meg azt a nemzetközi konferenciát, amelynek témája a világ élelmezésbiztonsága, a klímaváltozás és a bioenergia volt. Szinte naponta lehetett már a konferencia előtt is hallani arról, hogy a válság okai közé tartozik, hogy az utóbbi évek kedvezőtlen időjárása miatt jelentősen csökkentek a tartalékok, Európában például az elmúlt huszonöt évben nem voltak olyan üresek a gabonatározók, mint most. A dráguló üzemanyag pedig nemcsak a termelést, de a szállítást is költségesebbé teszi. Az elmúlt évben világszinten átlagosan negyven százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, emiatt pedig a világ több országában válsághelyzet alakult ki, mely egy esztendő alatt százmillióval növelte a világban azoknak az embereknek a számát, akiket éhezés fenyeget. Egyiptomban, Bangladesben, Afganisztánban, Pakisztánban és Indonéziában a magas élelmiszerárak és az éhínség miatt tüntetések, zavargások voltak. Rövidtávon nem várható megoldás, a politikusoknak azonban cselekedniük kell.

A római konferencián elhangzott, hogy a válság hátterében pénzügyi, kereskedelmi támogatási problémák is állnak, mert amíg az OECD országaiban jelentős az agrártámogatás, a fejlődő országokban erre nincs lehetőség. A világpiaci folyamatok a világ szegény országait még szegényebbé teszik, mely a FAO álláspontja szerint elkerülhető volna, ha a szükséges erőforrásokat mozgósítanák. Biztató jelek már most is vannak: a világpiaci árak az elmúlt hónapokban csökkentek, és jó termés várható ebben az évben. Ennek hatását azonban valószínűleg csak később érzik meg az emberek. Oroszországban, Ukrajnában és Kazahsztánban nagy lehetőségek rejlenek a globális élelmezésbiztonság javulása szempontjából. Ezekben az országokban 23 millió hektár olyan mezőgazdasági terület van, amelyet korábban kivontak a termelésből. Az élelmiszerárak letörését is segítené, ha ebből legalább 10-13 millió hektárt újra bevonnának a művelésbe.

A bioüzemanyagok elterjedése is a válságot fokozó okok közt szerepel, mivel az alternatív energiahordozók egy része a korábban élelmezési célra termesztett növényekből készül, mezőgazdasági területeket vesz el, de az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a természeti erőforrásoknak, így a talaj termőképességének is vannak korlátai.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>