Cikkek listázása

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán, Vajda Judit

Vágy és vezeklés (Atonement)

Ian McEwant a fiatal brit írónemzedék kiemelkedő szerzőjeként, korunk Jane Austenjaként szokás emlegetni. Tucatnyi műve (általában morális kérdéseket feszegető lélektani alkotások) alapján készült már film. Vágy és vezeklés című könyvéből Joe Wright, a Büszkeség és balítélet rendezője készített lenyűgöző, felkavaró és megdöbbentő alkotást Keira Knightley és James McAvoy főszereplésével. A több évtizedet felölelő (a harmincas években, a második világháború alatt és a közelmúltban játszódó) mű egy tragikus szerelmi történet és egy erkölcsi fejlődésregény kereszteződése, melyben egy kislány félreértésekkel kombinált bosszúja olyan lavinát indít el, ami több ember sorsát egy életre meghatározza – a film több kategóriában is nagy esélyekkel indulhat az Oscar-díjakért.

Papírsárkányok (The Kite Runner)

Nem könnyű megérteni, mi késztet egy kisfiút arra, hogy szolgaként teljesen alárendelje magát az uraként, de barátjaként is tisztelt és szeretett kortársának. Khaled Hosseini magyarul is megjelent regényének két főszereplőjét ebben a mára idejétmúlt felállásban ismerjük meg a hetvenes évek végének Iránjában. Nem nehéz viszont átérezni a korábban úrként élő fiú helyzetét, aki már az Egyesült Államokban nőtt fel, és egy gyermekként elkövetett gonosz tette miatt gyógyíthatatlannak tűnő bűntudat gyötri. „Van rá mód, hogy újra jók legyünk” – érkezik a hívás Iránból, és a sikeres íróvá érett fiatal férfi tudja, hogy ezt az esélyt a jóvátételre nem hagyhatja ki. A Marc Evans által rendezett filmváltozaton érződik, hogy egy gazdagabb anyagon, egy igen erős történeten szalad végig, de a lelki fordulatot hűen sikerül tolmácsolnia.

Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya
(Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street)

A bosszú rombol – szól a teljesen más hangvételű Sweeney Todd tanulsága is, amelyben a címszereplőt (Johnny Depp) bosszúvágya valóságos szörnyeteggé teszi, miközben bosszút áll azon a bírón, aki őt rabságra ítélte, hogy angyali szépségű felesége közelébe férkőzhessen. A Nyomorultak rémverziójaként is felfogható romantikus történet Tim Burton fantáziadús horrorvilágában elevenedik meg előttünk – méghozzá dalban. Stephen Sondheim fekete humorú musicaljének kosztümös adaptációjában vérben tocsogó és végletes érzelmektől átitatott jelenetek váltják egymást, ami merőben szokatlan keverék, de különleges élménnyel ajándékozza meg azokat, akik nyitottak erre a bizarr romantikára.

A nagy kiárusítás (Der grosse Ausverkauf)

Szintén fontos morális kérdéseket feszeget a német dokumentumfilmes, Florian Opitz A nagy kiárusítás című munkájában, melyben a privatizációt és annak a hétköznapi emberre tett hatásait vizsgálja a világ négy országában. A brit mozdonyvezető, a vesebeteg gyermeke kezeléséért küzdő Fülöp-szigeteki anya, a saját esővizükért harcoló bolíviaiak és egy dél-afrikai aktivista példáján keresztül figyelhetjük, hogyan működik (illetve nem működik) a magánkézbe adott tömegközlekedés, egészségügy, víz- és áramszolgáltatás. A nagy kiárusítás egyszerre személyes és objektív dokumentumfilm (megszólalnak benne a másik oldal, a privatizációt erőltető Nemzetközi Monetáris Alap, a Világbank és a Világkereskedelmi Szervezet emberei is), amit az egészségügy „átalakításának” idején Magyarországon is erősen javallott megnézni.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>