Cikkek listázása

I. Magyarországi Katimavik – Piliscsaba

Ilyet még nem láttunk soha

Szerző: Burits Eszter

Fotó: Balázs Anita, Sajgó Csanád

„Ilyet még nem láttunk soha” (Lk 5,26) – ezt választotta jelmondatául az első magyarországi Katimavik Jean Vanier-val. A katimavik eszkimó szó, azt jelenti „találkozás”. Így nevezik azokat a lelki jellegű rendezvényeket, amiket időről időre a Bárka és Hit és Fény közösségek szerveznek meg, szerte a világon. 2008. január 18-tól 20-ig több mint négyszáz ember jött el Piliscsabára, hogy találkozhasson Jean Vanier-val és megélhesse a közösséget.
A program péntek délután kezdődött. Miután a Bárka és Hit és Fény közösségek bemutatkoztak, Jean Vanier megtartotta első előadását. Ebben az évben lesz nyolcvan éves, de a korára csak a teste figyelmezteti: lassabban mozog, fájdalmai vannak. Szellemileg és lelkileg olyan erős, mint kevesen. Azt mondják róla, korunk szentje, nagyon nagy ember. Mégis, mikor mellé kerülünk, beszélgetünk, olyan, mint egy régi jó barát: közvetlen, természetes, derűs, elfogadó. Egyszerűségével, szerénységével, törékeny testével is azt hirdeti, amit a szavaival: Jézus azokat választotta, akik a világ szemében kicsinyek.

A hétvége színes programja egyaránt szólt sérülteknek, segítőknek, szülőknek és érdeklődőknek. Pénteken taizé-i imaóra és virrasztás zárta a napot. Szombaton kiscsoportokban oszthattuk meg gondolatainkat, érzéseinket Jean előadásával kapcsolatban. A délutáni műhelyek közül különlegességnek számított a táncterápia, a masszázs és a bibliodráma. Lehetett választani kirándulást, játékot, zenélést, kézművességet, meditációs imát és még sok egyebet. Este egy különleges, a bárkások és hit és fényesek számára ismert és gyakorolt szertartáson vettünk részt: a lábmosás szertartásán. Jean erről is mondott pár szót, s felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos szimbolikus jelentése van. Ez a szertartás arra tanít minket, hogy a másik ember szolgálatával tudjuk követni Jézust, aki épp a tanítványai lábának megmosásával mutatta meg azt, hogy ő nem egy emberi elképzelés szerinti uralkodó.

Szombat este táncházas ünnepléssel fejeztük be a napot. Vasárnap pedig ökumenikus liturgiával zártuk a katimavikot. Ezt megelőzően hallhattuk Jean utolsó beszédét, amiben hangsúlyozta, hogy mennyire fontos közösségeket teremtenünk, megélni a közösséget, s ezt megmutatni az Egyház és a társadalom számára is. Annál is inkább, mert Jézus világképe nem egyezik a mai ember hierarchikus világképével, ami egy piramishoz hasonlít, tetején a sikeresekkel, gazdagokkal, alján pedig a szegény elesettekkel. Jézus víziója egy testhez hasonlatos, ahol minden embernek megvan a feladata, s mindenki egyaránt értékes és csodálatos.

A mai embert a bizonyítási kényszer, a versenyszellem vezérli, és a félelmei béklyózzák. Féltjük például a szabadságunkat. De mi az, ami képes ezt megváltoztatni? Egyedül Jézus. Jézus azért jött, hogy felszabadítson bennünket, hogy ne a félelmeink irányítsanak. Fontos, hogy felismerjük félelmeinket, mert ez a feltétele annak, hogy megtapasztalhassuk Jézus szeretetét.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>