Cikkek listázása

A Betegek Világnapján

A szeretet immunrendszere

Szerző: Jakubecz Márta

II. János Pál pápa 1992-ben rendelte el a Betegek Világnapját, ami február 11-én, a Boldogságos Szűz Mária lourdes-i jelenésének napján van. Ilyenkor a jóérzésű emberek és a hívek azokra gondolnak, akik legmélyebb bensőjükben élik meg a „szenvedés teológiáját”, a kereszthordozás ama válfaját, amit betegségnek hívnak. Krisztus értünk való szenvedését vele együtt hordozzák, és mindezt a személyes megpróbáltatást – ha hittel fogadják el – szeretetté transzformálják.
A betegség elfogadása életünk talán egyik legnehezebb vizsgája. Ha mi magunk betegszünk meg, ugyanolyan gyötrelmes lehet a lelki béke elérése, mint ha valamelyik közeli családtagunknál diagnosztizálnak különféle fajsúlyú betegséget az orvosok. Nem mindegy, hogy milyen „lelki háttérrel” válunk a különféle kórok elszenvedőivé, illetve a környezetünkben élő betegeink támaszává.
A betegségek kapcsán nagyon sok tévhit tapasztalható az emberekben. Tudatosítani kellene, hogy a szenvedés és a halál nem Isten teremtése. Neves lelki írónk, Belon Gellért írja: „…sokan vannak, akik a kereszténységet a szenvedés kultuszával és fölmagasztalásával vádolják, mintha az önmagában hordaná jóságát. Holott az az ördög találmánya, ami a bűn következtében áradt el az Isten által jónak és boldognak teremtett világon. E téves hiedelem miatt sok keresztényben is megfogyatkozik a bizalom és a szeretet Isten iránt, akiről sajnos a szólásmondások is állítják, hogy a szenvedésekkel »meglátogat«. És mivel a sátán műve, azért – ahogy Jézus gyógyításokkal törekedett megszabadítani az embereket a szenvedésektől – nekünk is jogunk és kötelességünk egészségünket ápolnunk, és ahogy tudjuk, visszaszereznünk.”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>