Cikkek listázása

Isten Szolgája, Mindszenty József

In carcere per la fede – Börtönben a hitéért

Szerző: Kovács Gergely

Hatvan évvel ezelőtt, 1948. december 26-án olyan dolog történt, amelyre ritkán volt példa a magyar történelemben: Magyarország bíboros hercegprímását letartóztatták. Ezt követően hetekig kínozták, hamis vádak alapján elítélték, börtönbe zárták. Fogságának 1956 szabadságharca vetett véget, ekkor rehabilitálták. A tényleges igazságtételre azonban csak a rendszerváltozást követően kerülhetett sor.
Ez a karácsonyi nap fordulópontot jelentett a hercegprímás életében. Szent István vértanú ünnepe volt, akinek a tiszteletére szentelték Rómában lévő bíborosi címtemplomát is, a Santo Stefano Rotondo-t. Ennek az ősi, kerek templomnak a falait az ókori keresztényüldözés vértanúinak képe díszíti. A művész azonban nem a megdicsőült szenteket ábrázolta, hanem a válogatott kínzásokat elszenvedő és Krisztusért vérüket ontó hitvallókat. Talán nem véletlen ez az egybeesés Mindszenty hercegprímás életével, akinek vértanúi sorsát maga XII. Piusz pápa jövendölte meg, amikor a fejére helyezte a bíborosok díszes kalapját: „Te leszel az első az újonnan kinevezettek közül, akinek vállalnod kell a bíbor színnel jelzett vértanúságot!”

A mártíromság Isten legnagyobb ajándéka egy keresztény hívő és az ő közössége számára. December 26. ezért fontos a bíboros életében, és ezért nagy ajándék a magyar egyház számára is. Tudjuk, hogy a vértanúk élete olyan, mint egy prelúdium, mint egy bevezető Isten-dicséret, amelynek beteljesülése, koronája a vértanúság.

Mindszenty József istenes élete vidéken kezdődött a legegyszerűbb családi körülmények között. Népi vallásossága, szilárd hite édesanyja mellett formálódott, akit a világon a legjobban szeretett. Hálakönyvet is írt neki az édesanyai hivatás kiemelkedően fontos szerepéről és vallási, kultúrtörténeti hátteréről. A könyv nagy sikert aratott a két világháború közti Magyarországon. Mindszenty bíboros életeszményének minden vonatkozása visszavezethető az anyai példa erejére és a szűkebben vett szülőföld, a szenteket termő Szombathelyi Egyházmegye világára.

A mélyen átélt hit, a felelős hazaszeretet, a szociális érzékenység és áldozatvállalás. A Boldogasszony és a magyar szentek iránti rajongó szeretet, a történelem Urába vetett megingathatatlan bizalom és reménység. A tökéletesedés vágya, a jó szenvedélyes akarása és ezzel együtt az életszentség eszménye. A mennyei Atya ás a Szűzanya közelségében – a földi anyaság értékelésén túl – a szellemi atyaság életprogramja, amit zalaegerszegi plébánosként a lelkipásztori szolgálatban, főpapként pedig a Jó Pásztor hűséges követésében törekedett megvalósítani. Plébániája a lelkipásztorkodás magasiskolája volt, főpásztora ide küldte a legígéretesebb vagy a legnehezebben kezelhető újmiséseket, hogy a szeminárium elméleti képzése után az egerszegi „Pehmináriumban” (Mindszenty bíboros eredeti családneve Pehm volt) sajátítsák el a papi munka példaértékű gyakorlatát. Püspöki majd érseki hivatala nem ismerte a tétlenség és a késedelmesség fogalmát. A bíborosnak hihetetlen munkabírása volt, egymást érték a főpásztori látogatások. Mindszenty József élen járt a lelki újjáépítés szervezésében, amelyre nem csak a háború után volt szükség Magyarországon.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>