Cikkek listázása

1000 éves a Pécsi Egyházmegye

Éljük meg Istennel való egységünket!

Szerző: Fazekas Orsolya

A Pécsi Egyházmegye 2009-ben ünnepli alapításának ezeréves évfordulóját. Ez az egyetlen magyarországi egyházmegye, amelynek alapítási dátuma ránk maradt, így pontosan tudjuk, hogy a királyi akaratot mikor szentesítette a Szentszék. Alapító levelének részletét későbbi oklevelek őrizték meg átiratban. Ebből tudjuk, hogy az alapítás Győr várában történt 1009. augusztus 23-án Azo pápai legátus, ostiai püspök jelenlétében. Ekkor jelölték ki az egyházmegye határait, első püspöke pedig Bonipert lett.
Kevesen tudják még a történelem iránt érdeklődők közül is, hogy pécsi püspök volt az első magyarországi latin nyelvű író, a hazai írásbeliség megteremtője, az első magyarországi egyetem alapítója, az első nyilvános könyvtár létrehozója, aki a reformkorban elsőként szólalt fel magyar nyelven a felsőház ülésén. Az egyházmegye nyolcvanegy püspöke közül kettő is hősi halált halt, életét áldozva a hazáért, egyikük a várnai csatában, másikuk Mohácsnál.

Az egyházmegye a millenniumra történő felkészülés jegyében egy hároméves előkészületi időt hirdetett, amelyet 2006. március 4-én nyitott meg Mayer Mihály megyés püspök, aki körlevelében felhívta a hívek és a papság figyelmét tartalmas ünneplésünk egyik feltételére, miszerint nyitottak kell lennünk arra a szeretetre, amellyel Isten általunk építeni akarja országát. Ez azt jelenti, hogy ne külső szemlélői legyünk az eseményeknek, hanem éljük meg az Istennel való egységünket. Isten közösségre hívott minket önmagával, és az Istenben való létünk révén átfolyik életünkbe az ő szüntelen munkálkodása. Ez a szeretet hatékony beáramlását és továbbajándékozását teszi lehetővé. A megnyitó óta több rendezvény és ünnepség fémjelezte, hogy méltó módon lehet várni a nagy eseményt. A legkiemelkedőbbek ezek közül: az egyházmegye zászlajának felszentelése, egyházmegyei zarándoklatok külföldre, hazai és egyházmegyei búcsújáróhelyekre, valamint a székesegyház híres Angster-orgonájának teljes felújítása. Juliusz Janusz apostoli nuncius szeptember 14-én hirdette ki azt a pápai rendelkezést, miszerint az egyházmegye legjelentősebb kegytemplomát, a máriagyűdit Basilica Minor rangra emelte a Szentatya. Ez év őszének szintén kiemelkedő eseménye volt Janus Pannonius, volt pécsi püspök, kiváló humanista költő újratemetése.

Ebben az előkészületi időszakban félévente rendezett történészkonferenciákon próbáltuk feltárni az ezer év fontosabb szakaszait, népszerűsítő előadássorozatokkal pedig az érdeklődő közönséggel is megismertetni az ezer év históriáját. Az előkészület jegyében jelent meg 2008 tavaszán egy olyan, Magyarországon egyedülálló könyvcsalád, amely az egyházmegye történetét mutatja be egyrészt a felnőtt olvasóközönségnek, valamint tankönyv formájában az alsó tagozatos, illetve a felsős-gimnazista korosztálynak.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>