Cikkek listázása

Katonai missziók és a családtagok lelkigondozása is feladatuk

Bíró László az új tábori püspök

Szerző: B.L.

Másfél évtizeddel ezelőtt, 1994. január 10-én Budapesten az állam és a Katolikus Egyház megállapodott a tábori lelkészi szolgálat újbóli felállításáról. Az államközi megállapodást a Honvédelmi Minisztérium részéről Für Lajos honvédelmi miniszter, a Vatikán részéről pedig Angelo Acerbi apostoli nuncius írta alá. Az okmányokat április 16-án cserélték ki Vatikánban. Később a megállapodás mintául szolgált a református egyháznak, valamint a zsidó felekezetnek is a saját tábori lelkészi szolgálatuk felállításában.
A tábori lelkészet reguláris szervezetét 1773-ban Mária Terézia hozta létre, mely változásokkal, de egészen 1918-ig fent maradt. Az Osztrák Császárság tábori lelkipásztori szervezetében a katonák lelkigondozását az egyházmegyei kormányzattól függetlenített Apostoli Tábori Helynökség látta el, melynek vezetője, az apostoli tábori helynök lényegében püspöki joghatóságot gyakorolt. A Batthyány-kormány 1848 nyarán kísérletet tett egy önálló, Bécstől független tábori püspökség megszervezésére. A világosi fegyverletételt követően a magyar hadsereg tábori lelkészeinek többsége nem hagyta el Magyarországot, így a megtorlás rájuk is kiterjedt. A kiegyezés után létrehozott magyar királyi honvédség békében nem tartozott a tábori helynökség vezetőjének hatáskörébe, ekkor a honvéd alakulatok vallási ügyeit a polgári egyházi szervek intézték.

Az első világháború után a Monarchia felbomlásával a lelkészi szolgálat mint szervezet megszűnt a hadseregben. 1919 őszétől a nemzeti hadseregben ismét megkezdték a katonai kerületi lelkészi hivatalok felállítását. 1920-tól sor került a felekezeti tábori püspökök kinevezésére, akik 1923-tól 1928-ig rejtett szervezetként a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium keretei között működtek. A második világháború után újjászervezték a katonai lelkészetet, amely a HM szervezeti keretei között 1951-ig működött.

1994-ben hazánknak az Apostoli Szentszékkel kötött megállapodása a katonai ordinariátus felállítására történelmi pillanat volt a Magyar Honvédség életében, mivel negyven év kényszerszünet után ismét folytatódhatott a tábori lelkészi szolgálat kiépítése. A tábori püspökök és lelkészek katonai rendfokozatot is kaptak, ám Keleti György honvédelmi miniszter a gazdasági nehézségekre hivatkozva jelezte, hogy a továbbiakban nem kívánnak katonai rendfokozatot adni a tábori lelkészeknek, s e tekintetben az egyházak és a zsidóság megértését kérte.

A honvédségen belüli lelkigondozói szolgálat nemcsak a hivatásos és szerződéses katonákra terjed ki, hanem azok családjaira is. Egyre többen igénylik a laktanyán kívüli szolgálatot is, például a házasság és a keresztség szentségének kiszolgáltatását. A külföl­dön szolgálatot teljesítő, békefenntartó katonák lelki gondozása kiemelt feladata a tábori lelkészeknek. Az iraki háborúban például a katonák addig nem indultak el harcolni, amíg a lelkész meg nem áldotta őket, hiszen a sok félreértés ellenére nem a fegyvereket, nem is a zászlót, hanem az embert áldja meg ilyenkor az Egyház. A hívő katonák és hozzátartozóik, a honvédségi dolgozók minden vasárnap szentmisén vehetnek részt a püspökség Szabadság téri kápolnájában. Emellett rendszeresen tartanak „Bibliaóra szóban és képekben” címmel előadásokat, beszélgetéseket. Hagyományosan zarándoklatot szerveznek Lourdes-ba, a gyerekeknek pedig Mikulás ünnepséggel szereznek örömet.

November 20-án XVI. Benedek pápa áthelyezve a kalocsa–kecskeméti segédpüspöki hivatalból és a Castra Galbae-i címzetes püspöki székből, Magyarország katonai ordináriusává nevezte ki Bíró László püspököt. Az új tábori püspök első nyilatkozataiban szólt arról, hogy fontos feladatnak tekinti, hogy a lelkészek felismertessék a honvédségnél dolgozó emberekkel Istent, és elvezessék hozzá azokat is, akik eddig nem ismerték őt. Mint mondta, a lelkészek munkájának köszönhetően a katonai ordinariátus segítségével sok keresztelés, házasságkötés és házasságrendezés történik. Ezen felül kiemelte, mennyire fontos feladata a katonai lelkészségnek a misszióban lévő katonák lelkigondozása, segítése, hiszen ők hosszabb időre elszakadnak családjuktól. Bíró László tábori püspök szolgálata mellett továbbra is ellátja az MKPK családpasztorációért felelős püspöki feladatait is.

Az új tábori püspök hivatalát január elsején veszi át, ünnepélyes beiktatási szertartása 2009. január 9-én, pénteken 10.30-kor lesz a budapesti Szent István-bazilikában.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>