Cikkek listázása

Katonai missziók és a családtagok lelkigondozása is feladatuk

Bíró László az új tábori püspök

Szerző: B.L.

Másfél évtizeddel ezelőtt, 1994. január 10-én Budapesten az állam és a Katolikus Egyház megállapodott a tábori lelkészi szolgálat újbóli felállításáról. Az államközi megállapodást a Honvédelmi Minisztérium részéről Für Lajos honvédelmi miniszter, a Vatikán részéről pedig Angelo Acerbi apostoli nuncius írta alá. Az okmányokat április 16-án cserélték ki Vatikánban. Később a megállapodás mintául szolgált a református egyháznak, valamint a zsidó felekezetnek is a saját tábori lelkészi szolgálatuk felállításában.
A tábori lelkészet reguláris szervezetét 1773-ban Mária Terézia hozta létre, mely változásokkal, de egészen 1918-ig fent maradt. Az Osztrák Császárság tábori lelkipásztori szervezetében a katonák lelkigondozását az egyházmegyei kormányzattól függetlenített Apostoli Tábori Helynökség látta el, melynek vezetője, az apostoli tábori helynök lényegében püspöki joghatóságot gyakorolt. A Batthyány-kormány 1848 nyarán kísérletet tett egy önálló, Bécstől független tábori püspökség megszervezésére. A világosi fegyverletételt követően a magyar hadsereg tábori lelkészeinek többsége nem hagyta el Magyarországot, így a megtorlás rájuk is kiterjedt. A kiegyezés után létrehozott magyar királyi honvédség békében nem tartozott a tábori helynökség vezetőjének hatáskörébe, ekkor a honvéd alakulatok vallási ügyeit a polgári egyházi szervek intézték.

Az első világháború után a Monarchia felbomlásával a lelkészi szolgálat mint szervezet megszűnt a hadseregben. 1919 őszétől a nemzeti hadseregben ismét megkezdték a katonai kerületi lelkészi hivatalok felállítását. 1920-tól sor került a felekezeti tábori püspökök kinevezésére, akik 1923-tól 1928-ig rejtett szervezetként a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium keretei között működtek. A második világháború után újjászervezték a katonai lelkészetet, amely a HM szervezeti keretei között 1951-ig működött.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>