Cikkek listázása

Fáklyás menet és szentmise a Gellért-hegyen

„A Városmisszió egy termékeny mag”

Szerző: MK

Fotó: Lambert Attila

A budapesti Városmisszió egyik csúcspontja volt szeptember 21-én az a szentmise, melyet Christoph Schön­born bíboros, bécsi érsek mutatott be a Gellért-hegyen. A szentmisére a város négy pontjáról indult fáklyás menet: a Bakáts téri Szent Ferenc-templomtól, a Battyhány téri Szent Anna-templomtól, a Budai Ciszterci Szent Imre-templomtól és a Szent István-bazilikától. A felvonuláson és a szentmisén csaknem 15 000 ember vett részt.

Az érkező zarándokcsoportokat Sillye Jenő és barátai buzdították énekekkel, a szentmisén is ők végezték a zenei szolgálatot. A mise elején ünnepélyes menetben az oltárhoz hozták Lisieux-i Szent Teréz ereklyéjét, amely a Városmisszió hete alatt a Budai Ciszterci Szent Imre-templomban volt látható.

A szentmise elején Camillo Ruini bíboros köszöntötte a megjelent zarándokokat. Úgy fogalmazott: „A budapesti Városmisszió, amelynek keretében ma a reménység napját ünnepeltük, és amely holnap a jövő napjával ér véget, nagy ajándék számunkra, amelyet az Úr adott nekünk. (…) Konkrétan ez a remény bizonyossággal tölt el bennünket, hogy a budapesti Városmisszió egy termékeny mag, amelyből állandó, tevékeny misszi­ós elkötelezettség bomlik majd ki ebben a városban, ebben a főegyházmegyében és egész Magyarországon. Az Úr teljesítse be Szentlelke ajándékával ezt a reményünket és ezeket a szándékainkat!”

A főcelebráns, Christoph Schönborn bíboros magyarul köszöntötte a híveket Szent Máté evangélista ünnepén, majd Erdő Péter bíboros is ehhez az ünnephez kapcsolódva mondta el homíliáját Máté apostol meghívásáról: „…Ez a történet megvilágítja a mi utunkat is, amikor misszióra indulunk. Igazságosságot és szeretetet hirdetünk az embereknek a teremtő Isten és a megváltó Krisztus nevében, de a misszió során nem az a fő célunk, hogy zelóták módjára mielőbb rendbe tegyük evilág dolgait, hanem lelkeket keresünk. Mindenkinek a szívét és a lelkét. És nem az a módszerünk, hogy kemény büszkeséggel messze elkerüljük mindazok társaságát, akik valamilyen szempontból mások kifosztóinak vagy a közösség hűtlen tagjainak látszanak. De a szívét, azt Jézus nevében és az ő megbízásából mindenkinek keressük. Hiszünk abban, hogy ha mi magunk tanítvánnyá válunk, és úgy mozdulunk Jézus minden világosan hangzó szavára, ahogyan Máté tette, akkor rajtunk keresztül Jézus akar és Jézus fog utat találni az emberek szívéhez, akkor missziónk látványai útján is Jézus veti rá mindent átható tekintetét városunkra és népünkre.

Zakeus vallomását Jézus így nyugtázta: »Ma üdvösség köszöntött erre a házra… az emberfia azért jött, hogy megkeresse és megmentse azt, ami elveszett« (Lk 19,9-10). A szabadulás, a biztonság, az egészség – mert hát az üdvösség kifejezése mindezt magában foglalja – a maga legmélyebb valóságában akkor köszönt be itt a földön, ha az emberek szíve megváltozik. Ehhez a változáshoz pedig Jézus Krisztus szelíd hatalmára van szükség, amely igazságos és nagylelkű emberi tettek tanúsága útján járhatja át a világot. Egy ember megtérése is üdvösséget hozhat egy egész házra. Gyönyörűen láttuk mindezt a héten kapott személyes tanúságtételekben. Itt, Szent Gellért hegyén, ahol a nagylelkű és tudós olasz missziós püspök pogány elődeink kezétől vértanúhalált halt a keserűségnek és az anarchiának egy szörnyű órájában, itt, ahol szobra ma is áldón nyújtja városunk fölé a keresztet, határozzuk el, hogy személy szerint Jézus Krisztushoz kötjük az életünket, az ő radikális szeretetének tanúi és követői leszünk, mert ő az, aki igazi reményt és jövőt ad nekünk.

Ámen”

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>