Cikkek listázása

Pálosszentkútra zarándokolt a Szalézi Szent Ferenc Baráti Kör

Megszentelt gyertyákkal, lélekben gazdagodva

Szerző: Sipiczki Sándor

Csodálatos délelőttöt töltött Pálosszentkúton a kecskeméti Porta Egyesület Szalézi Szent Ferenc Baráti Köre a közelmúltban. A csoport tagjai az országos ismertségű zarándokhelyre látogattak el, ahol Remete Szent Pál mai követőinek életével ismerkedtek. A szentkúti kolostorban jelenleg négy pálos szerzetes és egy novícius él. Vezetőjük, P. Bátor Botond perjel fogadta a népes küldöttséget, melynek képviseletében Farkas P. József, a Porta Egyesület alapítója nyújtotta át az atyáknak a civil szervezet ajándékait, köztük a Porta Kiadó több kötetét.
A látogatók között ott volt Szász András, Szalézi Szent Ferenc-díjas újságíró is, aki Pálosszentkút, illetve Petőfiszállás történelméről tartott előadást. Szólt arról a ma is élő legendáról, mely szerint 1791-ben egy környéken legeltető juhász különös fényt látott, melyben megjelent előtte a Szűzanya áldást osztó alakja. A csodának hamar híre ment, és mind több zarándok érkezett a helyszínre, főleg, miután kiderült, hogy azon a helyen, ahol a Szűzanya megjelent, egy gyógyító vizű forrás tört fel.

A pálos szerzetesek az 1940-es évek elején települtek ide, miután felépítették a mai kolostor ősét. 1950-ben Magyarországon betiltották, feloszlatták a szerzetesrendeket. Négy évtized után, 1991-ben Marosi Izidor, az akkori váci püspök kérte fel a pálosokat arra, hogy telepedjenek vissza Szentkútra.

P. Bátor Botond perjel beszélt többek között arról a Pálosszentkútról elvitt Mária-ábrázolásokat bemutató gyűjteményről, amelynek jelentős része mára visszakerült a kolostor szomszédságában álló egykori iskolaépületbe. A szerzetesek tervei között szerepel, hogy itt egy múzeumot alakítsanak ki. Botond atya arra is felhívta a figyelmet, hogy az embereknek mennyire a szívéhez nőtt ez a búcsújáró hely. A pünkösdi búcsúra évről évre mintegy 15 ezren látogatnak el, összesen pedig majdnem 30 ezer hívő keresi fel egy-egy esztendőben a szentkúti szerzeteseket. A pálos testvérek természetesen nem remeteként töltik mindennapjaikat: aktívan részt vesznek Petőfiszállás hitéletében is, naponta tartanak szentmisét a település templomában.

A beszélgetést követően a szerzetesek megszentelték azokat a gyertyákat, amelyeket a Szalézi Szent Ferenc Baráti Kör tagjai vittek magukkal. A társaság lélekben gazdagodva, szép élményekkel távozott a zarándokhelyről

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>