Cikkek listázása

Kulcsok a zárban: a katolikus Málta

Szerző: Kovács Gergely

Fotó: Kovács Gergely

Málta legszentebb helye a Szent Pál-öböl. A nemzetek apostola nem önszántából érkezett erre a helyre, viharba került „rabszállító hajóját” a tenger sodorta ebbe a festői kikötőbe. Sziklába vájt börtöncellái fölött ma templom emelkedik, az ókori fogda pedig olyan, mintha már a kezdet kezdetén altemplomnak szánták volna. Fülkéiben ma oltárok állnak, falait festmények díszítik. Egyetlen csupaszon hagyott sziklahasadékában elevenséget sugárzó márványszobor idézi, hogy Rómába menet néhány hónapos kényszerpihenőt töltött itt Pál, aki így a sziget apostolává vált. A korai keresztény közösség üldöztetésének magható emléke a közeli katakomba.

Hogy a két főapostol közül Szent Péter se hiányozzon, Málta társszigetén, Gozón a barokk korban felépítették a vatikáni bazilika kicsinyített mását. De nem szolgai utánzatot készítettek, kívülről nem is venné észre senki a hasonlóságot, a pápai oltár viszont megszólalásig az eredetit idézi. A kiváló római kapcsolatokról árulkodik egy másik templom is, ezt a Pantheon mintájára tervezték.

A legtöbb templom berendezése igényes és hagyományos. A régi főoltárokon meghagyták a magas feszületeket és a három-három gyertyatartót. Gondosan alakították ki a felolvasó állványokat is, és sok helyen lehet látni a napi liturgikus színnek megfelelő oltár- és tabernákulumdíszeket. Csak egyetlen – számunkra furcsa – templomi berendezéssel találkozhatunk: szinte mindenütt vannak ventilátorok.

A máltai emberek a hivatalban angolul, a sziget egyes vidékein olaszul, otthon máltaiul beszélnek. Anyanyelvük sémi eredetű, az arabhoz hasonlít, máltaiul a szentháromságos egy Istent „Allahnak” hívják. A szigetországi közlekedés angol szabályokat követ, autóbuszaik is régi vágásúak, de minden buszjárat magántulajdonban van. Máltán nincsenek folyók, ezért az esővíz zuhatagként hömpölyög végig a kopár sziget lankáin. A zöldellő kerteket kőrakásokkal védik, ezek ugyanis átengedik a vizet, miközben a földet megtartják. Évszázadokig hatalmas ciszternákban gyűjtötték a nagy esőzések édesvizét, ma a tengerből nyerik az ivóvizet sólepárlással. A kikötők halpiaca olyan, mintha Máltán két évszázada megállt volna az idő, korszerű repülőterük viszont elfoglalja a sziget középső tengelyét. Ételeik olaszosak, az emberek vendégszeretők és nagyon büszkék a máltai hagyományokra. Ennek szép jelképe sok háznál a zárban hagyott kulcs.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>