Cikkek listázása

A püspökség és a roma önkormányzat együttműködése Székesfehérváron

Közös a jövőnk

Szerző: MK

Fotó: MK

Együttműködési megállapodást írt alá a közelmúltban a Székesfehérvári Egyházmegye és a Székesfehérvári Roma Kisebbségi Önkormányzat sajtótájékoztató keretében.
A sajtótájékoztatón részt vett a romák részéről Kállai Csaba fővajda, Kolompár Ernő, a Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Vidák Vendel, Szolnok megye vajdája. Megjelentek megyei és városi vezetők is: Balsay István, a megyei közgyűlés elnökhelyettese, Warwasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere, Cserpalkovics András országgyűlési képviselő, a FIDESZ helyettes szóvivője, Juhász András megyei főügyész, valamint Szőke Ferenc alosztályvezető a MÁV Zrt.-től.
„A hazai cigányság kulturális, szociális és nem utolsósorban gazdasági jövője lényegesen befolyásolja országunk, városunk sorsának alakulását. A romák helyzetének pozitív irányú változtatása össztársadalmi érdek, közös ügyünk. Az együttműködési megállapodás azzal a céllal jön létre, hogy a Székesfehérvári Egyházmegyében a roma kisebbséget a plébániákon keresztül támogassák a keresztény életvitel szerinti életben” – mondta el bevezetőjében Spányi Antal megyés püspök.

A főpásztor összefoglalta a sajtónak a Katolikus Egyházban folyó cigánypasztorációs munka kiemelt helyszíneit, eseményeit: „A Katolikus Egyház sosem volt közömbös az elesettek, a kisebbségben élők iránt. A Menekültek és Vándorlók Pasztorációjának Pápai Tanácsa hosszú évek óta kiemelten foglalkozik a romák pasztorációjával. Magyarországon évenként rendeznek Máriabesnyőn Cigánypasztorációs Konferenciát, 2001-ben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs irodát állított fel, 2003-ban szintén a püspöki konferencia jóváhagyásával megjelent a Cigány-Magyar Újszövetség. Ugyancsak 2003-ban Magyarországon tartotta a Menekültek és Vándorlók Pasztorációjának Pápai Tanácsa az V. Cigánypasztorációs Világkongresszust. Első alkalommal fordult elő, hogy a tanácskozást a Vatikánon kívül tartották. Ezzel a Szentszék elismerte a Magyar Katolikus Egyház cigánypasztorációs tevékenységét.”

Hazánkban a cigánypasztorációs munka mintegy 60 plébánián kiemelkedő eredménnyel működik, több településen a helyi önkormányzatokkal együttműködve. Számos, a Katolikus Egyházhoz tartozó lelkiségi mozgalom is fontos feladatként tűzte ki, hogy segítse a romák beilleszkedését a katolikus közösségekbe. Spányi Antal kiemelten beszélt a Budapest–Józsefvárosi, a Miskolc és Pécs környéki plébániai cigánypasztorációról, a hitoktatók ez irányú munkájának fontos szerepéről.

Kolompár Ernő elnök elmondta, fontosnak tartja a szerződés megkötését az egyházmegyével, hiszen a romáknak szükségük van a hitre, a keresztény normák szerinti életvitelre. Kállai Csaba fővajda megerősítette az elnök szavait és Kolompár Ernőt mint Fejér megye vajdáját támogatásáról biztosította. Warwasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere is együttműködéséről biztosította a Roma Kisebbségi Önkormányzat elnökét. Balsay István, a megyei közgyűlés elnökhelyettese ismertette azokat a törekvéseket, amelyeket a megyei közgyűlés a közeljövőben tervez a hátrányos helyzetben élő roma közösségek felzárkóztatására. Cserpalkovics András országgyűlési képviselő azt kívánta a szerződő feleknek, hogy a megállapodásban leírtak mindkét fél részéről maradéktalanul megvalósuljanak.

A sajtótájékoztató végén Spányi Antal püspök és Kolompár Ernő elnök aláírta az együttműködési megállapodást abban a reményben, hogy ennek eredményeként a katolikus roma kisebbség tagjai hitükben megerősödve, Isten Országának útján hazánknak és népünknek lelki és szellemi felemelkedését szolgálják.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>