Cikkek listázása

Diakónusszentelés Egerben

Boldogok, akik szeretetük hatalmával megjelenítik Jézust!

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

Seregély István érsek úr 2007. február 2‑án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén diakónussá szentelte Thurzó Péter hatodéves kispapot. A gyertyák megszentelése az egri szeminárium folyosóján történt, majd a kápolnában bemutatták a szentelési szentmisét. A szeminárium elöljárói, paptársak, kispapok, hozzátartozók körében tette le ígéreteit a szentelendő. Az érsek úr szentbeszédében többek között az Istennek szentelt élet sajátosságairól szólt.
„Hálás vagyok, hogy eljutottam idáig, elsősorban Istennek, de családomnak, rokonaimnak, barátaimnak is és mindazoknak, akik imádkoztak értem. Köszönettel tartozom plébánosaimnak, a káplán atyáknak, elöljáróimnak. Elmondhatatlanul hálás vagyok ezekért az emberekért Istennek! Isten fizesse meg jóságukat!” – mondta szentelése után az új diakónus, akinek szentelési jelmondata: „Boldogok, akik szeretetük hatalmával megjelenítik Jézus Krisztust!”

Thurzó Péter 1980. június 17-én született Ózdon. Kétéves koráig Csokvaományban lakott szüleivel, majd Csernelybe költöztek. Innen újabb két év elteltével került családjával Egerbe, jelenlegi lakóhelyére. Középiskoláját Egerben, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakmunkásképző Iskolában végezte, ahol szakács bizonyítványt szerzett. Kétéves képzés után érettségizett a Bornemissza Gergely Középiskolában, majd korábbi iskolájában technikusi bizonyítványt szerzett.

Amikor hivatása történetéről beszél, elmondja, hogy 14 évesen még nem tudta eldönteni, milyen szakmát válasszon. Szülei biztatására jelentkezett a vendéglátóipari pályára, ahonnan azonban a középiskola elvégzése után már nem tudott tovább lépni.

Nem vallásos családból származik, 11 éves kora után egyre inkább eltávolodott a templomtól, a vallásos élettől, bár később visszagondolva úgy látja, hogy az Úr ekkor sem engedte, hogy teljesen elszakadjon tőle.

Úgy 18–19 éves lehetett, amikor fordulat történt az életében. Egyik barátjával a városban sétáltak, s bementek a bazilikába, ahol éppen szentmise volt. Megérintette az esemény, és ettől fogva egyre gyakrabban járt szentmisére, beállt ministrálni a kisebbek közé, megbérmálkozott. Közben egyre erősödött benne a papi hivatás gondolata is.

A szemináriumba való jelentkezés előtt két hónapig felszolgálóként, majd nyolc hónapig adminisztrátorként dolgozott a megyei kórházban. 2001 szeptemberében kezdte meg tanulmányait Vácott.

Amióta kispap, szülei is gyakran – minden vasárnap – járnak szentmisére, és rendezték házasságukat is.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>