Cikkek listázása

Brenner János-Emlékév

Három testvér – három pap

Szerző: Horváth István Sándor

Köztudott, hogy XVI. Benedek pápának a bátyja, Georg Ratzinger is pap. Együtt tanultak a szemináriumban, és együtt szentelték őket pappá 1951-ben Freisingben. Az Egyházban nem ritka jelenség, hogy egy testvérpár lelkipásztorként szolgál, Magyarországon is több példa van erre, szinte minden egyházmegyében előfordul. Az viszont már igazán ritkaság, hogy egy család három fiúgyermeke is megkapja a papi hivatást. Milyen nagy öröm ez az édesanyának! A szombathelyi Brenner család három fiút nevelt fel és három papot adott az Egyháznak.
A legidősebb testvér, László 1930-ban, János egy esztendővel később, a harmadik fiú, József pedig 1935-ben született Szombathelyen. Mindhárman a Püspöki Iskolában kezdenek el tanulni, majd amikor az édesapa munkahelyváltása miatt Pécsre költöznek, ott folytatják tanulmányaikat a ciszterci szerzetesek által vezetett Nagy Lajos Gimnáziumban.

A két idősebb testvér itt ismerkedett meg a ciszterci szerzetesekkel, s itt kezdett el érlelődni szívükben a gondolat, hogy szerzetesek és papok lesznek. Időközben a család a háború miatt Pécsről visszaköltözött Szombathelyre. János itt tanult tovább a helyi premontrei gimnáziumban, de az iskolák államosítása után megváltozott az iskola hangulata, s emiatt veszélyben érezte hivatását. Mivel mindenképpen hűséges akart maradni felismert hivatásához, bátyját, az 1948 óta ciszterci növendékként élő Lászlót követve Zircre ment, hogy ő is szerzetes lehessen. Itt fejezte be a gimnáziumot, majd 1950. augusztus 8-án ő is felvételét kérte a rend novíciusai közé. A noviciátusi időszakot lelkigyakorlat előzte meg. Ebben az időben írta lelki naplóját, amelyből kiderül számunkra, hogy a szerzetesi hivatást Isten nagy kegyelmi ajándékának tartja, s minden igyekezetével arra törekszik, hogy hűséges maradjon felismert hivatásához.

1950. augusztus 19-én Brenner János 18 társával együtt magára ölti a novíciusok fehér ruháját. Ekkor kapta az Anasztáz szerzetesi nevet. A nyugodt szerzetesi élet nem tartott sokáig. A szerzetesrendeket feloszlatták, s a ciszterciek néhány hét múlva elhagyták Zircet. 1950 őszén a novíciusok Budapestre kerültek, de elöljáróik kérésére szerzetesi hivatásukat titokban tartották. A rend vezetésének az volt a szándéka, hogy növendékeit illegális körülmények között is felkészíti a szerzetesi életre. A novíciusok családoknál laktak kettesével. Rendszeresen találkoztak, és a rend budapesti tagjai tanították nekik a teológiát. A szerzetesi életre való készülés nehéz időszaka volt ez számukra. A lelki életet természetesen nem hanyagolták el. Naponta jártak szentmisére, de mindig más-más templomba. Vigyázniuk kellett, hogy ne vonják magukra a hatóságok figyelmét, mert bármikor letartóztathatták volna őket.

Brenner János az 1950/1951-es tanévben a budapesti Hittudományi Akadémia világi hallgatója volt. Nem a Központi Szeminárium lakója, de itt, az Egyetemi templom szomszédságában végezheti tanulmányait. Brenner János Anasztáz 1951. augusztus 19-én tette le első szerzetesi fogadalmát, amelyet azonban később sem neki, sem László bátyjának már nem volt lehetősége megújítani.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>