Cikkek listázása

XVI. Benedek és a német kancellár a világ szegényeiért

G8-csúcstalálkozó előtt

Szerző: Bókay László

Németország jelenleg nemcsak az Európai Unió, hanem a G8-as csoport soros elnöke is, mely a világ hét legfejlettebb országát és az Orosz Föderációt foglalja magába. Ebben a minőségében Angela Merkel német kancellár egyik legfontosabb célja, hogy gazdaságilag felzárkóztassa a harmadik világ úgynevezett feltörekvő országait a világ legfejlettebb hatalmaihoz. Ennek jegyében a Balti-tenger partján fekvő németországi Heiligendammban júniusban esedékes G8-as csúcsra meghívást kaptak Kína, India, Brazília, Mexikó és a Dél-afrikai Köztársaság vezetői is.

A közelmúltban a vatikáni sajtóiroda közzétette azt a levélváltást, amelyre XVI. Benedek pápa és Angela Merkel német szövetségi kancellár között került sor a közelgő, Heiligendammban tartandó csúcstalálkozó kapcsán. A pápa a német kancellárnak 2006. december 16-án írott levelében kérte, hogy a G8-csoport júniusi, Németországban tartandó csúcstalálkozóján foglalkozzanak a legszegényebb országok adósságállományának mihamarabbi és feltételek nélküli elengedésével, különös tekintettel Afrikára. A pápa utalt a Merkel kancellárral történt tavalyi személyes találkozására is. Ekkor a német kormányfő arról biztosította a Szentatyát, hogy osztozik a szegény országok sorsa feletti aggodalmában, látván a gazdag országok képtelenségét a kérdés megoldását illetően.

„A szegény országok számára megbízható és ­hosszú távon is kedvező kereskedelmi feltételeket kellene teremteni és biztosítani, amelyek mindenekelőtt a piacokhoz való széleskörű és feltétel nélküli hozzáférést foglalják magukba” – fogalmazott levelében a Szentatya. Szorgalmazta továbbá a súlyosan eladósodott szegény országok és a legkevésbé fejlett országok külföldi adósságainak elengedését, az AIDS és a malária elleni olcsó gyógyszerek fejlesztését támogató befektetéseket. Emellett a fejlett országoknak tudatában kell lenniük a fejlesztési segélyezés területén felvállalt kötelezettségeiknek, és ezeknek teljességgel eleget kell tenniük, korlátokat kell szabniuk a fegyver- és nyersanyag-kereskedelemnek, harcolniuk kell a korrupció és a szegény országokból való tőkekiáramlás ellen. Mindez természetből fakadó feladata az egész nemzetközi közösségnek, ám a G8-aknak és az éppen német elnökség vezette Európai Uniónak mégis vezető szerepet kell ebben magukra vállalniuk – hangsúlyozta a továbbiakban.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>