Cikkek listázása

Szabadul a szabadban a lélek

Szerző: Budai Éva

„Szabadba fiúk,
a nap arca nevet,
Itt pezsdül a friss,
üde élet.
Járjuk be a mezőt
és a rengeteget,
Szabadul a szabadban a lélek…”
(Fiúk, fel a fejjel…)

Az idézett cserkésznóta híven figyelmeztet, hogy itt van a nyár, a nyaralás ideje, diákoknak a két hónapos vakáció, a felnőtteknek is a pár hetes kikapcsolódás, melyet mindenképpen tanácsos környezetváltoztatással egybekötni, minél többet Isten szabad ege alatt megtapasztalni, megünnepelni a Lélek áradását. Mert „Szabadul a szabadban a lélek”, ahogy énekelték egykor apáink, nagyapáink.
A Veszprémi Egyházmegyében sok-sok színes program, tábori alkalom várja a gyermekeket, fiatalokat, s hagyományosan évek óta rendeznek családtáborokat is. Hogy a pihenésen, a kikapcsolódáson, az önfeledt nyaraláson túl mi a semmivel sem pótolható haszna e nyári táboroknak, azt a szülők örömmel fedezhetik fel, mikor gyermekeik visszatérve a közösségből, észrevehetően sokkal fegyelmezhetőbbek, ugyanakkor oldottabbak, érzelmileg kitárulkozóbbak is. Adyval szólva: „Lélektől lelkesen” sorolják élményeiket, bennük él a természet spirituális megtapasztalása. A teremtett világ szépségei, érdekességei, az ismeretlen tájak meghódítása, az erdőben elmondott ima, a találkozások az Úrral a szabadtéri szentmiséken és a közösségi csoportbeszélgetéseken, a tábortűz lángja melletti éneklésekben születő barátságok, sőt diákszerelmek őszinte tisztaságukban bensőséges emlékeket érlelnek, amelyek végigkísérik gyermekeinket egész életükben.

Mély lelki beszélgetésekkel

A Veszprémi Egyházmegyében két egyházmegyei szintű tábor lesz az idén nyáron, egy ministráns- és egy családos. Az egyes plébániák pedig a maguk közösségein belül szerveznek hittanosoknak, cserkészeknek, katolikus családoknak összejöveteleket.

A ministránstábornak mindig Bakonyjákó a helyszíne. A település a bakonyi dombok karéjában fekszik. Az erdei forrásnál van a támaszpont. Tál Zoltán, aki pár évig Bakonyjákón volt plébános, s nemrég a Központi Szeminárium spirituálisa lett, nem szakadt el Veszprémtől, a nyári tábort idén is ő szervezi a fiataloknak júliusban.

– A táborban csak fiúk vesznek részt, középiskolás korúak, általában 15-20-an – tájékoztat az atya. Azért csak fiúk, mert az együttléteknek, beszélgetéseknek mindig hivatásgondozó szerepe is van. Akik a papi küldetés felé vonzódnak, azoknak ez jó lehetőség, hogy mélyebb lelki beszélgetések révén s a napi szentmisén az oltárszolgálattal erősödjenek születő hivatásukban.

Az egy hetes tábor során az elmélkedés és a sport, a természetjárás és a szellemi töltekezés egyensúlyban van a programokban. A résztvevők közösségben élik meg a találkozást Krisztussal a teremtett világ ölelésében – természetes szakrális térben. A környéken meglátogatják a falu ősi romjait, gyalogtúrákra indulnak a környező falvakba.

Szent Imre örökségét ápolják

A veszprémi Regina Mundi Plébánia hitoktatói nyaranta rendszeresen szerveznek napközis tábort apró gyermekeinek a plébánián. A programok között mindig van séta, ismerkedés a város egyháztörténeti, egyházművészeti kincseivel és sok-sok kézműves foglalkozás. Az ifjúsággal az idén Zalaszántóra mennek táborozni, mondja Tóth Gyula plébános atya. Korábban a kegyhelyéről híres Jásdon, a Keszthely melletti Válluson, a Zirc környéki Pálihálláson is táboroztak. A programok között általában kirándulások, sportjátékok szerepelnek, s minden nap van szabadtéri szentmise.

– Nagy dolog e tábor, hiszen év közben heti egy alkalommal találkozom a fiatalokkal, általában 2-3 óra hosszat, itt viszont egy héten át napi 24 órában együtt élhetek velük. Sokkal hatékonyabbak a beszélgetéseink is – mondja a plébános úr.

Az egyházmegye ifjúsági referense Kovács Mihály atya, aki fáradhatatlan lendülettel viszi a fiatalokat táborokba, ifjúsági találkozókra határokon innen és túl. Az atya Úrkúton, Szentgálon és Bándon szolgál, s a helyi ifjúságot az idén Sopronba viszi majd táborozni. De szinte bejárták az egész országot, Eger, Nyíregyháza, Szeged és Pécs környékét, táboroztak a Dunakanyarban, Fejér megyében is, sőt a határon túl: Erdélyben, Burgenlandban is általában 50-60 fiatallal. A programok között van játékos vetélkedős hittanóra és sportos, áhítatos, vidám, énekes együttlét is.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>