Cikkek listázása

A Fokoláre Mozgalom

Párbeszédben a világgal – az egységért

Szerző: Körössy László

Az egység és az egyetemes testvériség megvalósítását tekinti legfőbb céljának az 1943-ban Trentóban Chiara Lubich által alapított Fokoláre Mozgalom, amely először Olaszországban, azután Európában, majd az egész világon elterjedt. A mozgalom mint lelkiségi irányzat az evangéliumi szeretet alapján párbeszédet kezdeményez és folytat a Katolikus Egyházon belüli mozgalmakkal, csoportokkal, a keresztény felekezetek képviselőivel, más vallásúakkal és a nem vallásos emberekkel is. A mozgalomban részt vesznek fiatalok és felnőttek, gyerekek, családok és papok, különféle rendekbe tartozó szerzetesek és szerzetesnők, valamint püspökök is. Az idők folyamán különböző konkrét kezdeményezések születtek a mozgalmon belül a kultúra, a politika és a gazdaság terén.
Az Abba Iskola egy interdiszciplináris nemzetközi tanulmányi központ, amely 1990-ben született, és az egység karizmájában rejlő tanítást fejti ki. Tagjai: Chiara Lubich és harminc szakember különböző tudományágakból. 1998-tól munkájukba bekapcsolódott további háromszázötven tudós a világ különböző részeiről. Az egység lelkiségét és a kultúra párbeszédét folytatva új távlatokat keresnek az emberi tudás és az emberi élet különböző területein.

A Politikai mozgalom az egységért a testvériséget mint politikai kategóriát igyekszik érvényesíteni a politikai tevékenység által. 1996-ban született, különböző európai országokban, főleg Olaszországban terjedt el, valamint Latin-Amerikában, különösen Brazíliában, Argentínában és Uruguayban. A politikusok (lakosok, köztisztviselők, különböző szintű politikusok, pártok tagjai, diplomaták) hisznek az egyetemes emberi értékekben (béke, élet, igazságosság, szabadság, ökológiai értékek), és a testvériséget állítják politikai tevékenységük középpontjába.

Az úgynevezett Közösségi gazdaság projektje pedig 1991-ben született meg. Hétszázötven vállalkozást fog össze az öt kontinensen, hét ipari parkot működtet a mozgalom városkáinak közelében. A gazdaságtudományra is hatással van ez a projekt: száznegyven szakdolgozatot és disszertációt írtak róla világszerte, különböző egyetemek és szervezetek rendeztek kongresszusokat e témában.

A nemzetközi szolidaritás jegyében a mozgalom révén megszületett a Azione per un Mondo Unito (AMU), a fejlődő országok támogatására létrehozott nemzetközi szervezet, és a New Humanity, az ENSZ által elismert civil szervezet. A Fokoláre a világ több mint ezer helyszínén végez szociális tevékenységet, és ilyen célú intézményeket tart fenn, egyúttal 18400 gyermek részesít úgynevezett „távtámogatásban”.

Mindezen felül tanúságtevő városkák, kiadók és folyóiratok működnek a mozgalom céljainak megvalósulásáért, ami Jézus imáján alapul: „legyenek mindnyájan egy” (vö. Jn 17,21).

A Fokoláre Mozgalom Mária Műve néven kapott szentszéki jóváhagyást először 1962-ben. A pápai jogú társulás Általános Szabályzatának módosítását 1990-ben, majd pedig 2007-ben fogadta el a Világiak Pápai Tanácsa. A mozgalom elismeréseket kapott az ortodox egyházak, az anglikán, az evangélikus és a református egyház, különböző vallások, valamint kulturális és nemzetközi szervezetek részéről is.

Jelenleg 182 országban van jelen a mozgalom, 89 országban van központja 141400 elkötelezett taggal és több millió „szimpatizánssal”. A mozgalom a 60-as évek végén érkezett meg Magyarországra. Ma 900 tagot számlál, és mintegy tízezren kapcsolódnak hozzá különböző formában (Új Családok, Új Emberiség, Plébániai Mozgalom, Egyházmegyei Mozgalom, Fiatalok az Egyesült Világért, Gyerekek az Egységért).

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>