Cikkek listázása

A törökországi apostoli út ökumenikus hatásáról

„Ezt a napot az Úr szerezte…”

Szerző: Szalontai Anikó

Fotó: MTI

A keresztény egységtörekvések kiemelt területe napjainkban a katolikus-ortodox párbeszéd, amely néhány éve szinte teljesen félbeszakadt. XVI. Benedek pápa tavaly év végi törökországi útja azonban újabb lendületet adott a dialógusnak. A Szentatya látogatása során szóba kerültek olyan aktuális kérdések, mint a pápai primátus vagy a közös misszió. Ahogyan Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke fogalmazott, XVI. Benedek pápa 2006. november 28-tól december 1-jéig tartó apostoli útja nemcsak Róma és Konstantinápoly, hanem Róma és valamennyi ortodox egyház között új utakat nyitott. Őszre terveznek egy találkozót, amelynek valószínűleg Ravenna ad majd otthont – tekintettel a város ősi bizánci hagyományaira.
A szakértők már a Szentatya utazása előtt arról nyilatkoztak, hogy a törökországi út elsősorban a keresztény és a vallásközi párbeszéd szempontjából lesz kiemelkedő jelentőségű. „Ez az utazás VI. Pál pápa Ecclesiam suam kezdetű enciklikájának szellemiségébe illeszkedik, amelyben a II. Vatikáni Zsinat után az Egyház elkötelezte magát a párbeszéd mellett – mondta egy interjúban a törökországi nuncius, Antonio Lucibello c. érsek. – Ez a párbeszéd egy hármas koncentrikus kör mintájára épül fel: a középpontban Krisztus áll, az első körben vannak a keresztények, a másodikban a nem keresztények, míg a harmadikban a nem hívők.” Ez a szerkezet különösen jellemző Törökországra, ahol a több mint hetvenkétmilliós, többségében muzulmán lakosságnak csupán 0,04 százaléka keresztény.

Maga I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka – aki „primus inter pares”, azaz tiszteletbeli elsőbbséget élvez a vele azonos méltóságban lévő ortodox pátriárkák között – hívta meg a XVI. Benedek pápát Törökországba, ami nyilvánvalóvá tette az ortodox egyház szándékát, hogy megpróbál előre lépni nem csupán a szeretetszolgálat, hanem a teológiai párbeszéd terén is.

A Szentatya november 29-én, majd 30-án, Szent András apostol ünnepén Isztambulban találkozott I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával. Walter Kasper bíboros két fontos mozzanatot emelt ki: a két egyházfő békeölelését, illetve amikor együttesen adták áldásukat a pátriárkátus erkélyéről és felemelték összetett kezüket. Mindez jelzés volt arra, hogy mindketten egyházaik közeledését szeretnék, és hogy együtt lehet és kell működni a békéért, az igazságosságért, a szolidaritásért, a teremtett világ megőrzéséért.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>