Cikkek listázása

Országos Ifjúsági programok 2008-ban

Zarándoklatok, találkozók, szociális akciók

Szerző: Körössy László

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának Tanácsadó Testülete és az egyházmegyei ifjúsági referensek egyeztették a 2008-as esztendő várható országos ifjúsági programjait.

Az idei év végén számos magyar fiatal utazik Genfbe, a Katolikus Ifjúsági Mozgalom (KIM) és az Ökumenikus Ifjúsági Iroda (ÖKI) szervezésében a Roger testvér által alapított Taizéi Közösség rendezvényére, a Bizalom Zarándokútjának újabb állomására. A találkozókra rendszeresen év végén kerül sor Európa valamelyik nagyvárosában. A találkozókon több tízezer fiatal vesz részt Európa számos országából, de más kontinensekről is, hogy közösen imádkozzanak és megoszthassák egymással gondolataikat. A főbb gondolatokat idén Alois testvérnek, a taizéi közösség jelenlegi vezetőjének a találkozóra megjelenő levele vázolja fel. A soron következő genfi rendezvény 2007. december 28-án kezdődik és 2008. január 1-jén zárul. A Bizalom Zarándokútjának harmincadik találkozóját a genfi Léman-tó partján tartják meg.

A hazai országos ifjúsági rendezvények sora tavasszal, május 1. és 3. között a XXIX. Márianosztrai Gyalogos Ifjúsági Zarándoklattal kezdődik.

Május 24-én lesz a tavaszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozó, a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő – 1973 óta létező –, évente kétszer megrendezett országos lelkinapja.

Ifjúsági világtalálkozóra készülve

2008-ban az ausztráliai Sydneyben tartják meg az ifjúsági világtalálkozót, amelyen XVI. Benedek pápa is jelen lesz. A világtalálkozó mottója: „Amikor leszáll rátok a Szentlélek, erő tölt el benneteket, és tanúim lesztek” (ApCsel 1,8). A rendezvénnyel párhuzamosan július 15. és 20. között tartják meg a Magyar Katolikus Ifjúsági Találkozót (a programokról hamarosan további információ található majd a www.sydney2008.hu web­oldalon). Ez szorosan kapcsolódik majd a világtalálkozóhoz, azonban kiegészül olyan sajátosságokkal is, amelyek kifejezetten az itt élő fiatalokat érintik.

 

A Szentatya a világtalálkozó előkészületére üzenetet adott közre elmélkedés céljából a világ fiataljai, tehát a magyarok számára is. Többek közt a következőket olvashatjuk a levélben: „Sok fiatal aggodalommal tekint saját életére, és számos kérdése van jövőjéről. Gondterhelten teszik fel a kérdést: hogyan illeszkedhetünk be egy olyan világba, amely sokféle és súlyos igazságtalansággal és szenvedéssel van tele? Hogyan reagáljunk az önzésre és az erőszakra, amely néha már eluralkodni látszik? Hogyan adhatunk teljes értelmet életünknek?” A pápa így válaszol a feltett kérdésekre: „Ne felejtsük el, hogy minél nagyobb Isten ajándéka – márpedig Jézus Lelke a legnagyobb ajándék –, annál nagyobb szüksége van a világnak arra, hogy befogadja, s így annál nagyobb és lelkesítőbb az Egyház küldetése is, hogy hiteles tanúságot tegyen róla… Aki a Lélek vezetésére hagyatkozik, megérti, hogy az Evangélium szolgálatába állni nem fakultatív döntési lehetőség, mert tudatában van annak, milyen sürgető a Jó Hír továbbadása másoknak. Mindazonáltal újra emlékeztetnünk kell arra, hogy csak akkor lehetünk Krisztus tanúi, ha engedjük, hogy a Szentlélek vezessen bennünket, aki az evangelizáció fő munkálója és »az Egyház egész missziós munkájának elindítója«. Olyan fiatalokra van szükség, akik engedik, hogy Isten szeretete lángoljon bennük, és nagylelkűen válaszolnak sürgető hívására, ahogy sok boldog és szent tette a múltban és korunkban is. Különösen arról biztosítalak benneteket, hogy Jézus Lelke ma arra hív titeket, fiatalokat, hogy kortársaitoknak vigyétek el Jézus jó hírét.”

Jó hír az is, hogy nyáron megtartják a hagyományos apostagi Ladik fesztivált is, a keresztény könnyű­zenei együttesek magyarországi seregszemléjét. A koncertek egyidejűleg két különböző helyszínen zajlanak: egy szabadtéri színpadon és a Zsinagógában. Kerényi Lajos piarista szerzetes július 30. és augusztus 3. között várja a fiatalokat az ország minden tájáról és határon túlról is az Egerszalóki Ifjúsági Találkozóra és Lelkigyakorlatra. A Görög Katolikus Ifjúsági Zarándoklat és Búcsú augusztus 12. és 18. között lesz. Nyár végén pedig az Országos Katolikus Egyetemista Fesztiválra kerül sor a KEFE szervezésében.

Október negyedikén az őszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra várják a fiatalokat, október 24. és 26. között pedig újra lesz „72 óra kompromisszum nélkül”. 2006 őszén Sopronban és Győrben szervezték meg az első szociális akciót az Ausztriából származó ötlet első hazai megvalósításaként. Idén március 16. és 18. között országosan is megrendezték: több mint 100 projekt valósult meg 1200 fiatal részvételével. 2007. október 3. és 6. között Sopronban, Győrben és Tatán segítettek a fiatalok közös akciók keretében, önzetlenül, a szolidaritás jegyében. (A programokról további részletek olvashatóak a www.72h.hu oldalon.)

Rovat további cikkei:

Kapcsolódó cikkeink:

Jó az Úrban bizakodni...

Szentlélek: a belső Tanítómester

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>