Cikkek listázása

XVII. Szeged-Csanád Egyházmegyei Családnap

Szent Erzsébet, korunk lángoló szentje

„Szent Erzsébet, korunk lángoló szentje” mottóval november 17-én immár XVII. alkalommal rendezték meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye családnapját, amelynek ezúttal a szegedi dóm plébániaközössége volt a házigazdája. A „nagycsaládias” légkörben zajló rendezvény célja az volt, hogy akik a családra mint központi fontosságú értékek hordozójára tekintenek, megerősödjenek ebben a hitükben, az egyes családok közötti kapcsolatok fejlődjenek, újabbak épüljenek ki, és nem utolsósorban ismeretekben is a gazdagodjanak a jelenlevők.
A rendezvényre az egyházmegye minden pontjáról érkeztek családok, sok nagycsalád is, összesen mintegy kétszáz fő. A Családpasztorációs Központ szervezőmunkájába ezúttal az Egyházmegyei Karitász is bekapcsolódott.

Szent Erzsébet 

Az eseményt Kondé Lajos atya, pasztorális helynök, a dóm plébánosa nyitotta meg szívélyes köszöntőjével. Az új egyházmegyei családreferensek, Csányiné Fejes Tekla és férje, Csányi Sándor bemutatkozójukban elsőként köszönetet mondtak a korábbi családreferenseknek, Szásziné Anikónak és Szászi Balázsnak sokéves tevékenységükért, amit a családpasztoráció ügyéért kifejtettek. A Csányi házaspár tagjai úgy érzik, Isten szeretettervének része az előttük álló családreferensi szolgálat. Hittel vallják, hogy a családban rejlő értékek „egész társadalmunkat, sőt az egész emberiséget egyetlen nagy családdá formálhatják át”. Ahhoz, hogy ez az átformálódás végbemehessen „elegendő, ha minden család igazából önmaga lesz”. Chiara Lubichot idézve kifejezték azon meggyőződésüket, hogy „a családnak vissza kell nyernie ragyogását, hirdetnie kell Jézus jelenlétét, s így az őt körülvevő társadalmi kapcsolatok szövetét újra egészségessé tudja tenni”. Ezt az ügyet szeretnék szolgálni munkájukkal.

Történelmi játék 

Az Egyházmegyei Karitász vezetője, Megyeri Márta II. János Pál pápa gondolatával köszöntötte a résztvevőket: „A világ elsősorban azt az evangéliumi tanúságot fogadja el, amely figyelemmel fordul az emberekhez, szeretettel a szegényekhez, a kicsinyekhez és a szenvedőkhöz.” Hozzátette: Szent Erzsébet példája azt mutatja, ez az evangéliumi tanúság „minden élethelyzetben, társadalmi környezetben megvalósítható”. Az a tény, hogy a Karitász és a családpasztoráció összegfogása ez alkalommal is megvalósult, arra is rámutat, hogy „a szolgálathoz fontos a támogató jelenlét, a közösség”.

Egy művelt, okos és rendkívül mély érzésű asszony képe

Puskely Mária előadásában nem a legendákban szereplő, hanem a történelmi tényeken keresztül megismerhető Szent Erzsébetről beszélt, aki ily módon sokkal emberibb, ugyanakkor mégis sokkal szentebb, sokkal vonzóbb példaképként tűnt fel a hallgatóság előtt. Kirajzolódott egy okos, művelt, erős akaratú, de rendkívül mély érzésű asszony képe, aki társadalmi rangjára nem tekintve vett részt – tevőleges munkával is – a betegek, elesettek gondozásában és ápolásában. Míg férje és családja iránti szeretete köztudott, az talán kevésbé ismert, milyen csodálatos, szenvedélyes életszeretet jellemezte, miközben teljes alázattal fordult a szenvedők, a haldoklók felé, hiszen mindig Jézus Krisztust látta bennük.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>