Cikkek listázása

150 éves a francia Mária-kegyhely

Jubileum Lourdes-ban

Szerző: Szabó Klára

A nagy zarándok pápa, II. János Pál utolsó útja Lourdes-ba vezetett 2004. augusztus 14-15-én. Jubileumi év volt ez. Az Egyház 150 évvel azelőtt, 1854. december 8-án az Ineffabilis Deus kezdetű bullájával hirdette ki a Szeplőtelen Fogantatás dogmáját. A Szűzanya négy év múlva, 1858. február 11. és július 16. között tizennyolc alkalommal jelent meg Lourdes-ban Bernadettnek, és úgy mutatkozott be, mint a Szeplőtelen Fogantatás.

A dogma kihirdetése és az időben közeli magánkinyilatkoztatás tartalmi szoros kapcsolata különleges jelentőséget ad a lourdes-i Mária-jelenéseknek. Az Egyház a tarbes-i püspök személyében már négy év után, 1862-ben hivatalosan elfogadta, vagyis dogmatikailag helytállónak tartotta a jelenések üzenetét.

Lourdes tehát 150 éves jubileumot ünnepel, melyet 2007. december 8-án nyitnak meg és 2008. december 8-án zárnak be.

A lourdes-i kegyhely

Az első ünnepségsorozatot az 50 éves évforduló jelentette 1908-ban. Bár ezekben az években hatalmas méreteket öltött az egyházellenesség Franciaországban – ekkor választották szét az Egyházat és az államot, államosították az egyházi javakat –, Lourdes hatalmas tömegeket vonzott.

1958-ban a 100 éves évfordulót a történeti hitelesség és az építkezés jellemezte. Mgr. Théas, aki 1945 és 1970 között volt Tarbes és Lourdes kiváló, szent életű püspöke, ez alatt az idő alatt bízta meg René Laurentin abbét a jelenések történetének hiteles és kritikai feldolgozásával, valamint felkérte a magyar származású Pierre Vago építészt a X. Piuszról elnevezett földalatti bazilika megtervezésére. Ezt a szakemberekből is csodálatot kiváltó, és máig nem elavult templomot a hamarosan pápává választott Roncalli bíboros szentelte fel 1958. március 25-én.

Mi jellemzi a 150 éves évfordulót 2008-ban?

Mgr. Jacques Perrier, Tarbes és Lourdes jelenlegi püspöke – saját szavai szerint – a jubileumot II. János Pál „iskolájában” tervezte meg. A pápa ugyanis gondosan előkészítette a 2000. év megünneplését, és az átlépést a 21. századba. Ennek egyik fontos alapköve volt a bűnbánat. A lourdes-i jubileumi évet megelőző 2007-es előkészítő év jelmondata ez volt: „Engesztelődjetek ki Istennel”. Az ünnepi évet nem akarják Lourdes-ban csupán megemlékezéssel megülni, hanem a jelenések egyszerű, de mély és gazdag üzenetével a jövőt kívánják szolgálni.

Mit adhat a világnak Lourdes a 21. században? Mivel szolgálhatja az új evangelizációt? A kulcsszó a misszió. Mint tizenkét oszlopon egy templom, úgy nyugszik a tizenkét misszión – küldetésen – a 2008-as év.

 1. Az Egyház küldetése a betegek mellett.
 2. Az Egyház küldetése az ifjúság mellett.
 3. Az Egyház küldetése Máriával.
 4. Az Egyház küldetése az Eucharisztia ünneplésében.
 5. Az Egyház küldetése a nemzetek között.
 6. Az Egyház küldetése a keresztények egységében.
 7. Az Egyház küldetése a sérült emberek mellett.
 8. Az Egyház küldetése a békéért.
 9. Az Egyház küldetése a megtérésre hívásban.
10. Az Egyház küldetése mások szolgálatában.
11. Az Egyház küldetése a kisebbségben és kizártságban élők mellett.
12. Az Egyház küldetése a vallások kapcsolatában.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>