Cikkek listázása

Karácsony Cebuban

Hogy hasonlóak legyünk a megtestesült Jézushoz

Szerző: Lányi Béla SVD

Cebu vonzáskörzetével együtt a Fülöp-szigetek második legnagyobb városa. Egy kis távol-keleti szigeten fekszik, ahol sokan ismerik a verbita missziósokat. Az a hír járja, hogy egy elit egyetemet (University of San Carlos) és egy szegénynegyedbeli plébániát tartanak fenn. Ez így igaz. Cornelio Alpuerto verbita atya volt a Szent Arnold Plébánia vezetője egészen 2007 nyaráig. A mindig mosolygó lelkipásztort a hívek és a rendtársak csak Dong atyának szólítják.
Miután Dong atya 74 éves korában nyugállományba vonult, most van ideje, és szívesen válaszol lapunk munkatársának kérdéseire.
– Milyenek voltak a gyermekkori karácsonyai?

– Izgatottan vártuk az ünnepeket. A tengerparton laktunk, és decemberben erősebbek voltak a tenger hullámai a megélénkült szél miatt. Mintha hűvösebb is lett volna… Az emberek karácsonyi dalokat énekelve vonultak ismerőseikhez, szomszédaikhoz. Ez a szokás helyenként most is megvan. Volt karácsonyfánk is, de természetesen meg kellett elégednünk egy bizonyos helyi fával, amit együtt díszítettünk fel.

A templom

– Mikor állítják fel a karácsonyfát? Mikor kezdődik a karácsony?

– Amikor gyermek voltam, a karácsony a hajnali misékkel kezdődött. Ezeket Misa de Gallo-nak nevezzük spanyol eredetű szóval. A karácsony ünnepe előtti kilenc napon tartjuk őket. Nagyon szerettem járni rájuk. Ezek a misék most is reggel fél ötkor kezdődnek, és ugyanolyan látogatottak, mint gyermekkoromban. Ami viszont megváltozott, az a karácsony ünneplésének kezdete, hiszen ma már a Fülöp-szigeteki emberek számára szeptemberben kezdődik a karácsony, azaz szeptembertől kezdve lehet kapni karácsonyi diszeket, és sokan már októbertől boldog karácsonyt kívánnak egymásnak. Más a helyzet a plébánián, ahol próbálunk megfelelni a Fülöp-szigeteki egyház liturgiai felfogásának, vagyis csak a karácsony előtti novéna elején kezdődik az ünnep. A plébánián adventre is nagyobb súlyt fektetünk.

– Milyen helyi szokások kapcsolódnak karácsony ünnepéhez?

Szentestén sötétedés után kezdődik a karácsonyjárás, melynek keretében Józsefet és Máriát alakító színészek vonulnak házról házra. A hagyományos wika wika bang bang éneket kántálják: szállást keresnek, de mindenütt elutasításban részesülnek. Végül a templom fogadja be őket. És persze az éjféli mise a karácsony csúcspontja. A plébános döntésétől függ, hogy mikor kezdi a misét. Én mindig éjfélkor kezdtem, néha egy kicsit előbb. Nálunk, a Szent Arnold Plébánián van egy sajátos szokás, amit egész Cebuban csak mi tartunk. A karácsonyi szentmise előtt körmenetben vonulunk a Szűzanya oltárától a miséző oltárig. Négy gyermek viszi a bambinót, a gyermek Jézus kis szobrát. Van jászol is, de ragaszkodtam hozzá, hogy csak közvetlenül az éjféli mise előtt állítsuk fel. Az éjféli szentmise után következik a „Noche Buena”, spanyol eredetű szóval a „boldog éjszaka”, a szeretetvendégség jellegzetes ételekkel. Ezt a családok otthon ülik meg. Ilyenkor történik az ajándékozás is, de inkább csak a jómódú családokban. A lelkipásztorok pedig egyedül maradnak otthon… Másnap, 25-én azután aki teheti, karácsonyi ünnepi asztalhoz ül.

– És mi kerül az asztalra?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>